200 g surdej
1 ½ l lunkent vand
750 g hvedemel
750 g rugmel
3 spsk salt
----
1 fl hvidtøl
1 ½ dl vand
2 spsk sirup
500 g rugkerner !!
500 g rugmel
Surdej blandes med lunkent vand og æltes med hvedemel, rugmel og salt. Dejen hæver - og syrner - et lunt sted i mindst 5 timer, men gerne længere.
Så tilsættes hvidtøl, 1 ½ dl vand, sirup, rugkerner (bløde) og rugmel.
Det æltes igennem.
200 g tages fra som surdej til næste gang, og resten fyldes i forme penslet med smeltet margarine.
Brødene bages først ved 100°C i 1 time og derefter ved 200°C i 1 ½ time (11/4 i varmluftovn).
Under bagningen pensles overfladen med smeltet margarine nogle gange.
Når brødene er færdigbagt, tages de ud af formen og anbringes til afkøling med bunden opad under et let fugtet viskestykke.
Derved sikrer man sig imod, at den øverste skorpe på brødet løsner sig, når man skærer det.
Brødet er fryseegnet.
Husk hver gang at tage de nævnte 200 g surdej fra. Den må under ingen omstændigheder fryses - så dræber man dejens mælkesyrebakterier - men opbevares i køleskabet og holder sig udmærket en måneds tid.