Bagels er store boller med hul i midten og med en sej krumme,
der skyldes, at de koges i kort tid inden bagningen. Her er en klassisk
opskrift på bagels, som kan nydes flækkede og lagt sammen med pålæg eller bare
med lidt smør eller flødeost.
Arbejdstid: 45 min. Hævetid: 2½ time. Kogetid: 5-10 min.
Bagetid: 15 min. Fryseegnede. Til 10 stk.
#
25 g gær
3 dl vand
1 tsk sukker
1 spsk salt
1 spsk olie
250 g sigtemel
225 g hvedemel
Pynt. 1 æg
sesamfrø eller blå birkes
*
OPLØS gæren i lunkent vand (maks. 37 °C) og tilsæt sukker.
Lad blandingen stå en halv times tid, til den skummer.
TILSÆT salt, olie og sigtemel og derefter hvedemelet
gradvist.
Ælt dejen grundigt, til den er glat og smidig.
Lad dejen hæve ca. 1½ time.
VEND dejen ud på et meldrysset bord og del den i 10 lige
store stykker.
Tril dem til 25-28 cm lange pølser.
Form dem til ringe og tryk samlingerne godt sammen.
Lad dejringene efterhæve 30 min. på to bageplader med
bagepapir.
TÆND ovnen på 225 °C varmluft.
Bring en stor gryde med vand i kog.
Kog dejringene 2-3 stykker ad gangen i 2 minutter.
Tag dem op med en hulske og læg dem tilbage på de to
bageplader med bagepapir.
PENSL med sammenpisket æg og drys evt. med birkes eller
sesamfrø.
Sæt straks pladerne i den varme ovn og bag ca. 15 min., til
de er pænt gyldne i farven og lyder hult, når man banker dem i bunden.
SÆT dem til afkøling på en bagerist.
Hvis de skal fryses, er det bedst at lægge dem i fryseposer,
mens de stadig er lune.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin