25 g gær
1 dl lun mælk
1 tsk salt
1 dl sukker
3 æg
korn af 1 stang vanilje eller 25 g vaniljesukker
reven skal af ½ citron
500 g hvedemel
60 g blød margarine
Fyld:
150 g birkes
60 g malede mandler
3 spsk honning
1 ½ spsk flormelis
Pensling: sammenpisket æg
Udrør gæren i mælken. Tilsæt salt, sukker, æg, vanilje og citronskal. Tilsæt ⅓ af melet og rør den bløde margarine i. Tilsæt mere hvedemel og ælt dejen godt igennem. Dejen tilsættes hvedemel, til den netop slipper hænderne og er glat og blank.
Dæk dejen til med en omvendt skål og lad den hæve lunt til dobbelt størrelse ca. 30-45 min.
Slå dejen ned og lad den hæve lunt til dobbelt, størrelse igen ca. 20-30 min.
Hæld vand over birkesene, til det dækker, og lad dem udbløde i ca. 45-60 min.
Si vandet fra gennem et kaffefilter og pres al vandet ud.
Knus birkesene i en blender eller i en morter og kom dem i en skål.Tilsæt mandelmel, honning og sukker og rør det til en blød cremet masse.
Rul dejen ud i en aflang plade ca. 1 cm tyk. Smør fyldet jævnt ud over dejpladen.
Rul den sammen som en roulade. Sæt den på plade med bagepapir, dæk den til med bradepanden og efterhæv den lunt ca. 30 min.
Pensl med æg. Bag rouladen ved ca. 200º i ca. 30 min., til den er gennembagt.