½ l. kold vand
5 g gær
1 tsk salt
evt. 1 tsk rørsukker
250 g speltmel
ca. 350 g sigtet speltmel
Til den, der gerne vil have friske boller hver morgen i en fart.
En blød dej giver flade, men saftige boller. Er dejen fastere, bliver bollerne højere men knap så saftige. Boller af en blød dej bages godt igennem, da de ellers kan blive klæge.
Vand, gær, salt, sukker og hvedemel røres sammen til en blød dej. Den sættes i køleskabet i en skål med låg natten over eller i mindst 6 timer.
Bollerne sættes på en smurt bageplade med to skeer eller med hænderne, der evt. er dyppet i vand.
Pladen sættes i ovnen med det samme ved 230° i ca. 25 minutter. Bollerne skal bages godt gyldne og faste over det hele for at være ordentligt gennembagte. De smager pragtfuldt, og her får man rigtigt den gode spelt smag frem.
Man kan vælge at bruge hele dejen på én gang eller i flere portioner. En deltager fra et bagekursus har fortalt, at hun har bagt af den samme dej i en hel uge.