Oprindeligt var brødet {Pane di Ramerino} et påskebrød, som
blev bagt i Firenze allerede i middelalderen. Nu bages det dagligt i mange
bagerier i Toscana, og det er meget populært.
Godt til hjemmebag.
1-2 brød eller 12 boller. Arbejdstid: 45 min. Trække/hævetid:
2¾ time. Bagetid: 15-30 min.
#
150 g sultanas (lyse rosiner) eller rosiner
2 kviste rosmarin
4 spsk olivenolie
25 g gær
2½ dl lunken vand
50 g sukker
2 tsk salt
2 spsk finthakket rosmarin
500 g italiensk hvedemel
1 æg til pensling
Pynt:
4 spsk vand og 2 spsk sukker
*
Overhæld sultanas eller rosiner med kogende vand, og lad dem
trække i mindst 30 min.
Hæld dem i en sigte, og lad dem dryppe af.
Læg rosmarinkvistene i en gryde med olivenolie, og varm det
stille op.
Tag det af varmen, og lad det afkøle.
Rør gæren ud i lunkent vand (maks. 37 °C), og tilsæt sukker,
salt, hakket rosmarin, rosmarin-olie, rosiner og det meste af melet.
Ælt dejen godt igennem, og lad den hæve tildækket til
dobbelt størrelse - ca. 1½ time.
Ælt dejen igennem på et mel- drysset bord, og form den til
1-2 brød eller 12 boller.
Sæt dem på en bageplade med bagepapir, og lad dem hæve
tildækket til dobbelt størrelse - ca. 45 min.
Varm ovnen op til 225 °C.
Pensl brød eller boller med sammenpisket æg.
Rids brødet på skrå og bollerne på kryds, og sæt dem i ovnen
i 15 min for boller og ca. 25-30 min for brød.
Stil brød eller boller til afkøling på en rist, og pensl dem
evt. med en lage kogt af vand og sukker.
Server til morgenmad, eftermiddagste eller som tilbehør til fx
ost.