Hvis man kommer lidt spegepølse, ost og nogle hakkede
valnødder i dejen, behøver man ikke pålæg på brødet, og det smager dejligt til
en kop te eller et glas øl, til frokost eller som natmad. (2 brød)
#
50 g gær
2 tsk salt
1 liter lunkent vand
2-3 spsk olie
1 ½ dl knuste hvedekerner
½ dl havreklid
375 g rugmel
550-725 g hvedemel
100 g hakkede valnødder
1 dl reven ost, gerne lagret
100 g spegepølse eller anden god pølse, skåret i små stykker (eller skinke)
mælk til pensling
*
Gær og salt røres ud i vandet i en røreskål.
Tilsæt olivenolie, hvede kerner, havre klid, rugmel og
halvdelen af hvedemelet.
Rør det sammen, og tilsæt valnødder, ost og pølse.
Tilsæt hvedemel, indtil dejen er glat og smidig og let at
arbejde med.
Dæk fadet til med film eller et klæde, og lad dejen hæve i 45-60
min, til dobbelt størrelse på et lunt sted.
Læg dejen på et meldrysset bord, og ælt den godt.
Skær dejen i to stykker, og form dem til runde brød, der
skal efterhæve på en smurt bageplade i 30-40 min. på et lunt sted.
Bag brødene på nederste rille i ovnen ved 225 ºC i 50-55 min.
Hen imod slutningen af bagetiden pensles brødene med mælk.
Hvis man vil have en sprød skorpe, skal brødene køle af på en bagerist uden
tildækning.
Tips: Kan også bruges til natmad eller brunch. Sådan et brød
passer fint ind i en afslappende aften med en god film eller lidt spænding med
....