Logo

Mad med citrusfrugter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Mad med citrusfrugter

 

Giv maden et frisk pift med citrusfrugter. Den friske smag kan både være sød, sur og bitter, og netop det gør citrusfrugterne så anvendelige. Brug økologiske citrusfrugter, der ikke er sprøjtede især, når skrællen skal anvendes.

 

Frikadeller med citron og rosmarin

Arbejdstid: 45 min. Hviletid: 30 min. Koge/stegetid: 20 min. 4 personer

 

Frikadeller:

450 g hakket kalve- og svinekød

½ tsk groft salt

1 løg

1 æg

1 dl rasp eller brødkrumme

1 fed hvidløg

2-3 tsk finthakket rosmarin eller 1 tsk tørret

1 økologisk citron

2 dl mælk

25 g smør og 1 spsk olie til stegning

salt og peber

 

Kartoffel/broccolisalat:

1 rødløg

500 g kartofler

500 g broccoli

1 bundt persille

1 spsk olie eller smør

4 dl bouillon eller vand

1 spsk majsstivelse

2 spsk dijonsennep

1-2 spsk vineddike

1 spsk sukker

salt og peber

 

Tilbehør: rugbrød

*

Rør kødet sammen med salt og tilsæt revet løg, æg og rasp.

Rør farsen godt igennem og tilsæt knust hvidløg, rosmarin, fintrevet citronskal og 1 spsk citronsaft.

Tilsæt mælk til passende konsistens, krydr med salt og peber og lad farsen hvile i køleskabet i ½ times tid.

Pil rødløget og hak det fint.

Skræl kartoflerne og skær dem i terninger.

Del broccolien i buketter og skær stokken i små stykker.

Skyl persillen og hak den.

Steg rødløgene blanke i en gryde med olie eller smør og vend kartofler og broccolistilke i.

Steg under omrøring et par min. og tilsæt bouillon eller vand.

Lad det simre under låg i ca. 12 min.

Læg broccoli buketterne i gryden og lad blandingen simre under låg ca. 5 min. mere, til alt er mørt.

Form farsen til ca. 12 flade frikadeller og steg dem på en pande med smør og olie i alt ca. 15 min.

Tag kartofler og broccoli op og jævn væsken med majsstivelse udrørt i lidt koldt vand.

Smag til med sennep, vineddike, sukker, salt og peber.

Vend kartofler og broccoli i saucen og tilsæt persille.

Server frikadellerne med varm kartoffelsalat og evt. rugbrød.

Tips: Frikadellerne er også gode med friskkogt pasta og tomatsauce eller pesto.

Server grønsager til.


 

Appelsinsalat med rødløg og oliven

Arbejdstid: 20 min. 2 personer. Er du alene så halver portionen.

#

2 appelsiner

1 lille rødløg

bredbladet persille eller rucolasalat

evt. 8-10 sorte oliven

 

Dressing:

½ spsk citronsaft eller vineddike

1½ spsk olie

¼ tsk paprika

1 knsp stødt koriander

1 knsp stødt spidskommen

1 knsp stødt cayenne eller chili og peber

*

 

Pisk dressingen sammen.

Skær skrællen af appelsinerne og del frugtkødet i både etler skær det i skiver.

Pil rødløget og skær det i tynde skiver.

Skyl persillebladene eller rucolasalaten og slyng dem tørre.

Vend appelsiner, løg og persille eller rucolasalat sammen med dressingen og tilsæt evt. oliven.

Anret salaten på to tallerkener og server salaten som tilbehør til fx stegt kylling eller en krydret gryderet.

Tips: Læg evt. rødløgene i isvand i ca. 15 min. for at tage lidt af den rå løgsmag.


 

And a l'orange

Arbejdstid: 35 min. Koge/stegetid: 25 min. 2-3 personer

*

1-2 berberiandebryster

Sauce:

3 økologiske appelsiner

1 skalotteløg

3 spsk sukker

2 spsk sherryvineddike eller rødvinseddike

2 dl andefond eller bouillon

majsstivelse eller saucejævner

salt og peber

 

Tilbehør:

kogte kartofler eller ris

grønsager fx grønne bønner, sukkerærter og/eller broccoli

*

 

Rids skindet på andebrysterne på kryds og tværs og krydr både kød- og skindsiden med salt og peber.

Læg dem med skindsiden nedad på en varm pande og steg til skindet er gyldent.

 

Skru ned for varmen og steg ca. 7-8 min. på hver side.

Tjek evt. med et stegetermometer; det skal vise ca. 65 °C.

 

Vask appelsinerne og riv skallen af den ene fint.

Skær den hvide hinde af frugten og skær frugtkødet i både eller skiver.

Pres saften af de resterende frugter; der skal være 2 dl saft (tilsæt evt. lidt vand).

Pil skalotteløget og hak det fint.

 

Smelt sukkeret til gylden karamel i en gryde.

Tilsæt vineddike, skalotteløg, appelsinskal og appelsinsaft og kog det igennem 5 min.

Tilsæt andefond og kog saucen i 10-15 min.

Jævn med majsstivelse udrørt i lidt koldt vand (eller saucejævner) og smag til med salt og peber.

 

Skær kødet i skiver på tværs af fibrene og anret på varme tallerkener med appelsinkødet.

Hæld den varme sauce over og server med det valgte tilbehør.

 


 

Mad med citrusfrugter

 

Kyllingesandwich med limemayonnaise

Arbejdstid: 25 min. Stegetid: 14 min. 2 personer. Er du alene så halver portionen.

#

1-2 kyllingebryster

1-2 spsk hakket persille og/eller mynte

1 fed hvidløg

½ spsk olie eller smør

salt og peber

 

Lime-mayonnaise:

2 æggeblommer (evt. pasteuriserede)

1 økologisk limefrugt

1-2 tsk dijonsennep

1-1½ dl olie

salt og peber

 

Endvidere:

2 sandwichboller eller 4 skiver brød

salatblade, agurk, radiser

*

 

Vend kyllingebrysterne sammen med krydderurter, knust hvidløg, salt og peber.

Brun dem på en varm pande med olie eller smør.

Skru ned for varmen, læg låg på og lad dem stege færdige, ca. 5 min. på hver side.

Læg dem på en tallerken til afkøling.

 

Mayonnaise: Pisk eller blend æggeblommer sammen med ¼ tsk salt, fintrevet limeskal, ½ spsk limesaft og sennep.

Pisk olien i lidt ad gangen i en tynd stråle, til mayonnaisen har en passende konsistens.

Smag til med limesaft, salt og peber.

 

Rist evt. flækkede boller eller brød let og læg dem sammen med mayonnaise, salatblade, skiver af den stegte kylling og skiver af agurk og radiser.


 

Crepes suzette med rød grape

Arbejdstid: 45 min. Koge/bagetid: 45 min. 4 personer

 

Pandekager:

2 æg

¼ liter mælk

150 g hvedemel

1 økologisk appelsin eller citron

50 g smeltet smør

1 tsk sukker

1 dl øl

 

Sauce:

2 økologiske røde grapefrugter

150 g sukker

50 g smør

2 spsk cognac eller likør

 

Tilbehør:

¼ liter cremefraiche 38% eller ½ liter vaniljeis

*

 

Blend eller pisk æg, mælk og mel sammen til en jævn dej.

Tilsæt fintrevet appelsin eller citronskal, smeltet smør, sukker og øl.

Lad dejen hvile på køkken bordet i ½ time.

 

Bag dejen til tynde pandekager på en varm pande smurt med en smule smør.

Brug ½-¾ dl dej pr. pandekage og bag dem gyldne på begge sider.

Der bliver ca. 16 pandekager ud af denne portion.

 

Riv skallen af en af grapefrugterne fint og kom det i en skål.

Skær den hvide hinde af frugten og skær frugtkødet i skiver.

Pres saften af den anden grapefrugt.

 

Smelt sukkeret til lys karamel på en pande.

Tilsæt den fintrevne grapefrugtskal, smør og saft og kog saucen jævn.

 

Vend pandekagerne i saucen og arranger dem pænt i trekanter panden rundt.

Læg grapefrugtskiverne på pandekagerne, stænk med cognac og flamber.

Server straks med cremefraiche eller vaniljeis.

 

Tips: At flambere vil sige at stænke med spiritus og sætte ild til, så spiritussen brænder.

Panden/spiritussen skal være varm, men ikke kogende, og spiritussen skal være minimum 40 % alkohol. Flamber aldrig under en emhætte.

 

Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 6.082 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her