Sæt en nordisk gryderet med vildtkød på menuen, og nyd en
lækker øllebrød med frisk æblesorbet som dessert.
Vildtgryde med urter
og kartoffelsne
Arbejdstid: 1 time. Stege-/kogetid: ca. 1 time. Fryseegnet.
4 personer
#
500 g vildtsmåkød (fx hjortekød af bov)
15 g smør
1 spsk olie
10 stk hel enebær
5-6 tynde porrer
500 g pastinakker
salt og friskkværnet peber
50 g tørrede svampe (fx kantareller eller Karljohan)
2½ dl piskefløde
2½ spsk hvedemel
2 spsk citronsaft
1 bundt persille
Kartoffelsne:
1½ kg melede kartofler
50 g smør
*
SKÆR kødet i terninger på 2-3 cm.
Varm en tykbundet gryde med smør og olie, og brun kødet på
alle sider i gryden.
Tilsæt groft knuste enebær.
RENS porrerne, og skær dem i skiver.
Skræl pastinakkerne, og skær dem i mindre stykker.
Vend grønsagerne i gryden, og steg sammen med kødet i nogle
min.
Krydr med salt og peber.
TILSÆT 2 dl vand, og lad retten småsimre i ca. 1 time under
låg, til kødet er mørt.
Rør jævnligt i gryden.
LÆG svampene i blød i koldt vand i ca. 15 min.
Kog dem med i gryden de sidste 5 min. af kogetiden.
BLAND fløde og mel, og rør det i gryden.
Lad retten koge i 4-5 min. under omrøring.
Smag saucen til med citronsaft, salt og peber.
KARTOFFELSNE: Skræl kartoflerne, og skær dem i mindre
stykker.
Kog dem i ca. 20 min. i usaltet vand, til de er helt møre.
Hæld kogevandet fra, og pres kartoflerne igennem en purésigte.
Tilsæt smør, og smag til med salt og peber.
SKYL og hak persillen.
Server vildtragouten med kartoffelsne, og drys med persille.
Øllebrød med
æblesorbet
Arbejdstid: 30 min. Koge/indfrysningstid: ca. 30 min. 4
personer
#
200 g fuldkornsrugbrød
½ liter vand
1 øl (pilsner eller hvidtøl)
50 g sukker
skal af 1 økologisk citron
Æblesorbet:
500 g æbler
75 g sukker
1 dl vand
2½ dl vand
200 g sukker
citronsaft
Pynt: citronmelisse
*
SKÆR brødet i terninger, og læg dem i en gryde.
Hæld vandet over, så det akkurat dækker, og lad det trække i
mindst 1 time.
SKRÆL og udkern æblerne, og skær dem i både.
Kog æblerne med sukker og vand i ca. 10 min.
Blend til mos, og afkøl.
KOG vand med sukker, til det er opløst.
Køl lagen af, og rør den sammen med den afkølede æblemos.
Smag til med citronsaft, og kør sorbeten til cremet
konsistens i en ismaskine.
RØR øl i det udblødte rugbrød, og kog ved svag varme i ca.
10 min.
Pisk brødet ud i væsken, og kog under omrøring ved svag
varme.
Konsistensen skal være som tyk suppe.
Smag til med sukker og citronskal.
SERVER øllebrøden med æblesorbet og pynt med citronmelisse.