Om vinteren er
kartoflerne store og melede og perfekte at bruge i mange forskellige varme
kartoffelretter. En god kartoffel ret kan snildt spille hovedrollen i
måltidet, men det kan også være et lækkert og mættende tilbehør til en kød- eller
fiskeret.
Røsti med bacon og ost
Stegetid: 50 min. 4
personer
#
1¼ kg
skrællekartofler, dvs. store
1 løg
150 g baconterninger
100 g fast ost (fx
prima donna)
salt og peber
3 spsk olie
Sprød salat:
200 g hvidkål
1 stor gulerod
2 forårsløg
1 hjertesalat
1½ dl syrnet fløde
9% eller cremefraiche 18%
1 spsk vineddike
eller æbleeddike
1 fed hvidløg
salt og peber
*
Skræl kartoflerne og
riv dem groft.
Tryk væden let ud
med hånden.
Pil løget og hak det
fint.
Steg baconterninger gyldne
på en sliplet-pande.
Svits løgene sammen
med baconen et øjeblik.
Bland bacon og løg
med kartofler, revet ost, salt og peber i en stor skål.
Varm en stor pande
med halvdelen af olien.
Kom
kartoffelblandingen på panden og tryk den flad.
Skru ned for blusset
efter ca. 4 min. og lad røstien stege i ca. 20 min.
Sørg for, at røstien
ikke hænger fast i panden og vend den forsigtigt ud på et stort låg eller lign.
Kom resten af olien
på panden og lad røstien glide tilbage på panden.
Dryp evt. lidt olie
i kanten under stegningen, så den ikke bliver brændt.
Steg røstien 15-20
min på den anden side.
Snit kål, gulerod og
forårsløg fint.
Snit salaten groft.
Bland det hele
sammen.
Rør syrnet fløde
eller cremefraiche med eddike og knust eller finthakket hvidløg.
Vend dressingen
sammen med salaten og smag til med salt og peber.
Vend røstien ud på
et skærebræt og skær den ud som en lagkage med en skarp kniv.
Server den varme
røsti med salaten.
Tips: Server evt. et
spejlæg til røstien, hvis du har brug for mere fylde i retten.
Eller brug røstien
som tilbehør til en steg eller en bøf.
Varm kartoffelsalat med chorizo
Koge/stegetid: 35
min. Kogetid kartofler: ca. 20 min. Bagetid i ovnen: 10-15 min. 4 personer
#
1 kg
aspargeskartofler
2 løg
2 røde snackpeberfrugter
1 bundt bredbladet
persille
2 spsk olie
200 g chorizo
2 fed hvidløg
2-4 spsk
sherryeddike
salt og peber
*
Kog kartoflerne
møre, pil dem og skær dem i tykke skiver.
Pil løgene og skær
dem i skiver.
Rens peberfrugterne
og skær dem i skiver.
Skyl persillen og
hak den groft.
Steg løg og
peberfrugter langsomt i olien i 10min., til de bliver bløde og møre.
Skær chorizopølsen i
½ cm tykke skiver og skær de pillede hvidløgsfed i tynde skiver.
Vend dem i
løgblandingen og steg 3-4 min.
Vend kartofler og
persille sammen med grønsager og pølse og varm det hele godt igennem.
Smag til med
sherryeddike, salt og peber.
Bouillon kartofler med karry og oksekød
Arbejdstid: 20 min.
Kogetid: 20 min. 4 personer
#
1 kg
skrællekartofler
2 gulerødder
¼ knoldselleri
2 porrer
400-500 g hakket
oksekød
1 spsk olie
3 tsk stærk karry
1 liter
grønsagsbouillon
2 fed hvidløg
1 bundt bredbladet
persille
250 g cherrytomater
salt og peber
2-3 tsk frisk
citronsaft
Tilbehør: brød
*
Skræl kartofler,
gulerødder og selleri og skær dem i terninger.
Rens porrerne og
skær dem i tykke skiver.
Brun kødet i en stor
gryde med olie.
Bland kartofler og
grønsager med kødet og svits med et par min.
Svits karryen med et
øjeblik.
Tilsæt bouillon, kog
op og skru ned.
Lad retten simre
under låg i 20 min.
Pil hvidløgsfeddene
og hak dem fint.
Skyl og hak
persillen. Vask tomaterne.
Vend det hele i
gryden og lad retten koge endnu 2-3 min.
Smag til med salt,
peber og citronsaft.
Server retten med
brød.
Tips: Du kan bruge
hakket svinekød i stedet for oksekød.
Bagte kartofler med løgsmør
Arbejdstid: 20 min.
Bagetid i ovnen: 60 min. Løgsmør er fryseegnet. 4 personer
#
3 skalotteløg
2-3 kviste estragon
eller timian
150 g blødt smør
1 spsk vineddike
eller æbleeddike
4 store
bagekartofler (ca. 1 kg)
Skrub kartoflerne
rene, skær et kryds i toppen og bag dem i ovnen ved 180 °C i ca. 1 time.
Pil skalotteløgene
og hak dem fint.
Skyl estragon eller
timian og hak det fint.
Svits løgene i 15 g
smør, til de bruner let.
Lad løgene simre ved
svag varme, til de er helt møre og blanke.
Tilsæt eddike og kog
til væsken er helt væk.
Lad løgene køle af.
Pisk resten af
smørret luftigt.
Rør løg og estragon
eller timian i smørret.
Pak smørret ind i
bagepapir, form det til en rulle og lad den stivne i køleskab eller fryser.
Anret smørret i
skiver på en tallerken ved siden af de bagte kartofler.
Tips: Lav gerne en
større portion løgsmør og gem det i fryseren.
Kartoffelsuppe med porrer og rugbrødschips
Arbejdstid: 30 min.
4 personer
#
200 g rugbrød
800 g
skrællekartofler
2 porrer
25 g smør
1 laurbærblad
8 kviste timian
vand
salt og peber
*
Skær rugbrødet i
meget tynde skiver og del dem i trekanter.
Bred
rugbrødsskiverne ud på bageplader og tør dem i ovnen ved 100 °C i ca. 30 min.
Lad rugbrødschipsene
køle af.
Skræl kartoflerne og
skær dem i terninger.
Rens porrerne og
skær dem i skiver.
Svits kartofler og
porrer i en stor gryde med smør.
Tilsæt laurbærblad
og halvdelen af timiankvistene og dæk med vand.
Kog til kartofler og
porrer er helt møre.
Tag laurbærblad og
timiankviste op og blend suppen, til den er blank og glat.
Smag til med salt og
peber.
Server suppen med
rugbrødschips og et drys finthakket frisk timian på toppen.
Tips: Det grønne fra
porren smager lige så godt som resten af porren og giver suppen en smuk
lysegrøn farve.
Hvis du kun har
skiveskåret rugbrød, kan du skære det i terninger og tørre dem i ovnen.
Drys dem over
suppen.