Mørbrad med rødløgssauce - En ret som i det moderne bistrokøkken - med masser af løg, portvin og rosmarin. Robust, hurtigt lavet, men særdeles raffineret
500 g rødløg
3 lange rosmarinkviste
3 mørbrader, i alt ca. 800 g
salt og sort peber
2 spsk olie
1¾ dl hvid portvin
1 dl kalvefond eller -bouillon
1-2 tsk flydende honning
1 spsk persille, hakket
*
A. Løgene skæres i 2 cm tykke skiver.
Rosmarinkvistene halveres og lægges på mørbraderne (se billedet nedenfor).
Kødet drysses med salt og peber.
Mørbraderne brunes kraftigt på alle sider i en stegegryde i varm olie.
B. Mørbraderne tages op.
Løgene kommes i stegegryden, hvor de svitses under omrøring i 3 minutter.
Gryden koges af med portvin og fond.
Mørbraderne lægges igen tilbage i gryden og steges nu i den forvarmede ovn
på 2. rille fra neden i 20 minutter ved 200°C (Varmluft kan ikke anbefales).
C. Kødet tages op, pakkes ind i alufolie og hviler i 5 minutter.
Løgene smages til med salt, peber og honning, hvorefter persillen vendes i.
Kødet skæres i skiver og serveres med løgene.
Tips: Bind krydderierne fast - Sådan får man mest ud af rosmarinkvistene: Bind dem fast med køkkengarn på langs af kødet.
Pr. portion: 46 g protein. 9 g fedt. 8 g kulh. = 312 kcal (1308 kj)
--
Jordbærcreme
Ser ud som farmors budding, men smager af gourmetrestaurant: jordbærskumbudding med jordbærpuré
Til 6-8 portioner: Tilberedning: 45 min. (plus tid til afkøling)
5 blade husblas
500 g jordbær
2 spsk citronsaft
80 g sukker
2 dl mælk + ½ dl mælk
1 vaniljestang, kornene
2 spsk Maizena
2 æggeblommer
2,5 dl piskefløde
1 brev vaniljesukker
*
A. 5 blade husblas sættes i blød i koldt vand.
Jordbær skylles, gøres i stand og pureres med 2 spsk citronsaft og 80 g sukker.
2 dl mælk og kornene fra 1 vaniljestang bringes i kog.
Maizena, æggeblommer og ½ dl mælk røres sammen, blandes i mælken i gryden og koges op på ny.
B. Det hele hældes i en skål.
Husblassen knuges fri for væde og opløses i mælken.
300 g jordbærpuré vendes i, og det hele stilles koldt.
Når massen begynder at stivne, piskes piskefløde med vaniljesukker og vendes i. Massen fordeles i 6-8 forme eller kopper (à ca. 1¼ dl) og stilles koldt i 4 timer.
C. Formene dyppes hurtigt i varmt vand.
Kanten løsnes med en spids kniv og skumbuddingen vendes ud på tallerkener.
Pynt med resten af pureen og med et par ekstra jordbær.
Pr. portion (til 8): 4 g protein, 12 g fedt, 19 g kulh. = 206 kcal / 865 kj
--