»Dip« er den amerikanske betegnelse på de krydrede, kolde
saucer, som vi ofte bliver præsenteret for til sommerselskabelighed. De er nemme
at røre sammen i god tid inden middagen og hvad enten de bliver serveret med
lidt sprøde grønsager eller chips til en drink inden middagen, eller de bliver
stillet på bordet som kolde saucer til kød- eller fiskeretter, så smager de
lige dejligt.
De er specielt velegnede til en lille mundfuld, mens
værtinden lægger sidste hånd på middagen.
Alle slags sprøde grønsager passer til. De skal skylles,
skæres i stænger eller bjælker (det er nemmest at holde på) og enten lægges i
en plastpose i grønsagsskuffen i køleskabet et par timer i forvejen eller du
kan lægge dem en times tid i en stor skål med isvand. Kulden sammen med væden
får grønsagerne til at blive vidunderligt sprøde. Opskrifterne på denne side er
beregnet på 6 personer.
Fin grønsagsdip
Rør en æggeblomme sej og tilsæt 1 tsk lys, fransk sennep
samt ½ tsk salt.
Rør ca 1 dl olie i som til mayonnaise; til at begynde med 1
dråbe ad gangen, senere i en tynd stråle.
Når mayonnaisen er tyk og blank, vender du 2 dl cremefraiche
i.
Hak 5-6 radiser, ¼ salatagurk, ¼ grøn peberfrugt, et forårsløg
samt ½ bdt persille.
Rør det hele i dippen, der smages til med salt, citronpeber
og evt. 1 lille fed presset hvidløg.
Karry-dip
Rør 1 spsk mayonnaise med 2 dl cremefraiche og 2 tsk karry.
Smag til med salt, citronpeber og tilsæt 1 finthakket,
hårdkogt æg samt lidt hakket karse.
Tomat-dip
Rør 4 spsk tomatpuré jævn med 1 dl fløde og tilsæt 1½ dl
cremefraiche.
Smag saucen til med Tabasco eller chilisauce (kun få dråber!)
samt paprika og lidt salt og sukker.
Roquefort-dip
Mos 50 g fransk roquefort eller Danablue med en gaffel.
Tilsæt 2 dl cremefraiche, lidt ad gangen, samt ½ lille
finthakket, grøn eller rød peberfrugt.
Hvis saucen virker for tyk, røres den op med lidt mælk eller
citronsaft.
Smag til med salt og peber.
Avocado-dip
Del en stor moden avocado på langs, fjern stenen og skrab
frugtkødet ud med en ske.
Mos det fint med en gaffel, eller gnid det gennem en si.
Rør lidt cremefraiche i, til saucen har en god konsistens.
Dryp med lidt citronsaft, så bliver saucen ikke mørk.
Smag den til.
Ostedip
Mos 1 pk (85 g) frisk flødeost med en gaffel.
Rør den jævn med lidt cremefraiche.
Rør 1 dl groftrevet emmentalerost i sammen med 25
finthakkede valnødder.
Smag til med salt, peber og lidt vermouth.
Kaviardip
Gnid 2 hårdkogte æggeblommer gennem en sigte og rør dem jævne
med 1 tsk lys, fransk sennep og ca. 2 dl cremefraiche.
Tilsæt 50 g dansk kaviar, helst lys, ½ finthakket forårsløg
samt peber.
Smag til.