Logo

100-boller

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Gærbrød egner sig fint til frysning. Pak brødene ordentlig ind i tætlukket fryseegnet emballage. Holdbarhed: ca. 3 mdr. ved - 18°C. Dejen er også egnet til pølsehorn og som pirogdej.

200 g (4 pk.) gær
1 ¾ l lunkent vand
½ l ymer
½ kg fintrevne gulerødder
½ kg finvalsede havregryn
2 ½ spsk salt
4 spsk olie
200 g (3 ½ dl) fuldkornshvedemel
ca. 2300 g (38 dl) hvedemel

Pynt:
Æg til pensling, sesamfrø, birkes, hørfrø, havregryn og solsikkekerner

Del evt. dejen i 2 portioner. Gæren røres ud i vandet.

De øvrige ingredienser tilsættes.

Dejen æltes igennem, til den er smidig.

Del dejen i 5 portioner og læg dem i hver sin skål, med et fugtigt klæde over.

Hæv 1. portion ca. 40 min. 2. portion ca. 1 time. 3. portion ca. 1 ¼ timer. 4. portion ca. 1 ½ time. 5. portion ca. 1.¾ time.
1.portion dej slås ned, formes til 20 boller og pyntes. Efterhæves ca. 20 min.

Gør lige så med de øvrige portioner.
Bagetid: ca. 20 min. ved 225°C på midterste ovnribbe.

Tips: Dejen er også egnet til pølsehorn og som pirogdej.

Tips om bagning:
1. Hold lidt hvedemel tilbage når du ælter dej. så kan du bedre styre, at dejen ikke bliver for tør. Under hævningen opsuger især kærner og groft hvedemel fugtigheden fra dejen.

2. Dejen skal æltes godt og grundigt (på maskine mindst 5 minutter, i hånden mindst 100 æltetag) for at udnytte ,,glutennettet´´ og få et brød med en god konsistens.

3. Læg et fugtigt klæde over dejen, mens den hæver. Der forhindrer overfladen i at tørre ud.

4. Du kan spare energi ved at sætte småbrød fx. boller i kold ovn. Ovnen tændes og bagetiden forlænges med ca. 10 min.

5. Gærbrød egner sig fint til frysning. Pak brødet ordentlig ind i tætlukket fryseegnet emballage. Holdbarhed: ca. 3 mdr. ved - 18°C.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 7.768 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
41828-04-2015 08:59:05 karlo V. Andersen
I stedet for et fugtigt klæde over dej til hævning, så læg et stykke folie ovenpå dejen, så tørrer den heller ikke ud. Bagte boller fra fryseren kan med fordel "tøes op" i microen med lidt grill. De bliver som nybagte. Velbekomme.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her