Logo

Spege sild

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ordet "spege" er i denne forbindelse anvendt i betydningen "at salte", men det betyder også "at tørre", "røge", og "konservere". Ordet er afledt af et germansk adjektiv med grundbetydningen tynd, smal, mager, tør. Men spegesilden skulle ikke gerne blive hverken tynd, smal, mager eller tør. De sild, der anvendes til spegesild, skal være fede. Bedst egnede er høstsildene, som ikke har kastet rognen;
efter kastningen bør sildene ikke anvendes, da de bliver tørre og hårde. De kaldes så "blodsild" og kan ikke ændres ved senere behandling. De absolut friskfangede sild skal gælles og renses, men de må ikke udtages. Hverken hoved eller hale fjernes, og de må ikke skylles eller vaskes. De lægges i stærk saltlage natten over, idet der anvendes 1 kg salt til 3 l vand. Herefter nedlægges sildene med indvolde og hoved i salt i 1-4 måneder. Sild, der er rensede, kan ikke modnes på samme måde, da det er enzymer i kødet i forbindelse med bakterier i indvoldene, der betinger sildenes modning.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (14 stemmer)
Siden er blevet set 3.005 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
21817-01-2015 12:21:50 madABC
Prøv her: Kryddersild grundopskrift http://www.madabc.dk/frontpage.aspx?id=0&dbid=479bed29-aa18-4d76-b5ee-a9c753ed73ec&t=130659670723900000&s=newest
21917-01-2015 09:44:07 Anni Kromann
Jeg er lidt i tvivl om hvad gælles og renses betyder når sllden ikke må udtages?
har du en opskrift på lagen der gør de saltede sild til kryddersild? altså de røde.

Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?
Effektiv reklame - klik her