Dagens Kviz
Friskoste er umodne oste - kræver de lagring?
- Ja, de skal presses og lagres
- Nej, de er spiseklare straks efter produktionen
- Ja, ellers kan man ikke skære dem i skiver
Svar: Friskost er en fællesbetegnelse for oste, der hverken
presses eller lagres. Osten fremstilles over hele verden og bruges ofte til
madlavning, som en fedtfattig erstatning til fløde.|
Andre oste såsom Mozzarella og Burrata smelter derimod
hurtigt, selv under lave temperaturer. En friskost med en kornet konsistens
kaldes for hytteost, hvor imens en friskost med glat og cremet konsistens
kaldes for flødeost eller kvark. Flødeosten er fed og kvark er fedtfattig.
Ostene har en mild og lidt syrlig smag. |
Friskost er bløde hvide ostetyper med et højt vandindhold,
der ikke presses el. lagres og som har en mild syrlig smag. Kvark, hytteost fromage
frais (fr. ›frisk ost‹) og fromage blanc (fr. ›hvid ost‹) er tæt beslægtede
friskost-typer med et lavt fedtindhold lavet af skummetmælk evt. med tilsætning
af valle og lidt fløde. De anvendes i dressinger, saucer, bagværk, desserter
m.m.