Logo

Blomkålsgratin med blomkålssalat

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Blomkålsgratin med blomkålssalat

 

Blomkålsgratin er måske lidt gammeldags, men når den endelig finder vej til middagsbordet, er den ikke til at stå for. I denne moderne udgave er den i selskab med en frisk og sprød blomkålssalat. Køb et stort blomkålshoved, så du har nok til både gratin og salat.

4 personer. Arbejdstid: 40 min. Bagetid: 30-45 min.

 

Blomkålsgratin:

15 g smør (til fadet)

1 stort blomkål

 

Gratindej:

50 g smør

1-2 dl rasp

50 g hvedemel

2 dl blomkålsvand

2 dl mælk

3 æg

1 knivspids muskatnød

salt og peber

 

Blomkålssalat:

400 g blomkål

2-4 gulerødder

1 bundt purløg eller persille

2 tsk sennep

2 spsk olie

2 dl eddike

 

Tilbehør:

rugbrød eller groft hvedebrød

*

 

Smør et ovnfast fad, som passer til kålhovedet, med smør, og drys med lidt af raspen.

Knæk de nederste buketter af blomkålen til salat, og kog resten af blomkålen halvmør i en gryde letsaltet vand.

Lad blomkålen dryppe af i en sigte, og gem kogevandet.

 

Smelt smørret i en gryde, tilsæt mel, og bag det igennem under omrøring.

Tilsæt 2 dl blomkålskogevand lidt ad gangen, og pisk hele tiden saucen glat.

Tilsæt mælk på samme måde, kog saucen godt igennem, og tag gryden af varmen.

 

Del æggene, og pisk hviderne stive med 1 knsp salt.

Rør blommerne i saucen, og tilsæt revet muskatnød og friskkværnet peber.

Vend derefter forsigtigt hviderne i saucen, der bliver til en luftig gratindej.

 

Læg blomkålen i fadet, og fordel gratindejen ovenpå.

Drys med resten af raspen, og bag gratinen i 30-40 min. ved 180 °C, til den er gennembagt, sprød og gyldenbrun på toppen.

 

Del det reserverede blomkål i små buketter.

Skræl gulerødderne, og skær dem i små terninger.

Snit purløgene eller hak persillen.

 

Blancher blomkål og gulerødder 1 min. i kogende, letsaltet vand.

Læg dem straks i en skål iskoldt vand, og dryp så af i en sigte.

Pisk sennep, olie og eddike sammen, og vend blomkål og gulerødder i.

Smag til med salt og peber, og drys med purløg.

Server gratinen med salat og brød.

 

TIPS: Server evt hamburgerryg eller skinke til gratinen. Du kan også drysse lidt skinketern over salaten.

 

Blomkålsgratin med blomkålssalat


Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 1.971 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad drikker du til din aftensmad?
Effektiv reklame - klik her