Logo

Mortensand med druer

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Mortensand med druer

  

Denne andeopskrift er lidt utraditionel, i det anden først koges og derefter brunes i ovnen. Tilbehøret er muscatdruer, en meget lækker sauce og safranris.

Arbejdstid: 40 min. Koge/stegetid: ca. 1½ time 4-5 personer

 

#

1 stor klase muscatdruer eller alm. grønne druer

1 and på ca. 3000 g

salt og peber

 

Sauce:

3 spsk smør

3 spsk hvedemel

½ liter af suppen

evt. kulør

salt og peber

 

Safranris:

2 mellemstore løg

50 g smør

4 dl basmatiris

ca. 1 liter af suppen

4-6 safrantråde

*

 

Pluk druerne fra stilkene og skyl dem grundigt.

Gnid anden indvendigt med salt og peber og fyld den med druerne.

Sy anden tæt og sirligt sammen og kom den i en gryde med spilkogende, letsaltet vand, som akkurat dækker.

Kog anden stille under låg i ca. 1 time, alt efter størrelse.

Tag anden op af gryden og gem suppen til saucen og risene.

 

Læg anden i et ovnfast fad med brystet opad, og sæt den i ovnen ved 250 °C.

Steg anden til den er gyldenbrun 15-20 min.

 

Sauce: Smelt smørret i en gryde og rør melet i.

Rør til blandingen bliver let gyldent.

Spæd med kogende suppe.

Smag til og tilsæt evt. kulør, hvis det er nødvendigt.

 

Safranris: Pil løgene og hak dem fint.

Smelt smørret i en gryde, og lad de hakkede løg snurre klare i smørret.

Rør risene i og rør om, til risene er klare.

Tilsæt den varme suppe lidt ad gangen.

Når risene er møre, tilsættes safran udrørt i lidt varm suppe.

Smag risene til - de skal måske have lidt salt.

 

Del anden i portionsstykker og anret dem på et fad sammen med druerne.

Server safranris og sauce til.


Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin

 

Mortensand med druer

 

INFO: Mortensaften 10. november falder i 2019 på en søndag. (Se Mortensdag 2019+ HER)

 

Den 10. november hvert år kommer der andesteg på de danske middagsborde, når der fejres mortensaften, men hvor stammer traditionen for mortensaften og anden egentlig fra?

 

Historien om Morten Bisp og de sladrende gæs

Morten Bisp er den danske betegnelse for Martin af Tours eller Sankt Martin. Martin var romer og levede i det nuværende Ungarn i 300-tallet. Som 15-årig meldte han sig til den romerske hær og drog i krig i Gallien.

 

Martin havde et varmt hjerte for de fattige og blev betragtet som hellig, fordi han kunne helbrede de syge. Historien lyder, at befolkningen i den franske by Tours derfor ønskede at udnævne Martin til biskop, men det ønskede han ikke. For at undgå det, gemte han sig i en gåsesti. De skræppende gæs afslørede dog Martins gemmested, og da han blev fundet, blev han tvunget til at påtage sig embedet som biskop. 

 

Martin af Tours straffede gæssene ved at beordre alle til hvert år at slagte og spise en gås.

Morten Helgensdag den 11. november er Martin af Tours' dødsdag, og i Danmark fejrer vi mortensaften dagen før, nemlig den 10. november. I Danmark blev historien om biskoppen i gåsestien første gang trykt i 1616, og Martin af Tours fik navnet Morten Bisp.

 

Derfor spiser vi and – ikke gås - mortensaften

Mortensaften giver anledning til at spise and, selvom dagen jo er indført som straf til en flok sladrende gæs. Da en gås er et både stort og dyrt måltid, er den i Danmark blevet erstattet af den mindre og billigere and, som passer bedre til størrelsen på en dansk familie.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.492 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?






Effektiv reklame - klik her