Logo

Fransk kartoffelgratin – opskrift fra alletiders bedste kogebog

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Fransk kartoffelgratin – opskrift fra alletiders bedste kogebog

 

Retten hedder fransk kartoffelgratin, om den er fransk, ud over at ordet ’gratin’ er fransk?...Tjaa, men det gør den da unægtelig mere interessant end at hedde flødekartofler.

Forberedelsestid: 10 min. Tilberedningstid: 40 min. Til 4 personer

 

#

800 g kartofler

1 løg

1 fed hvidløg

2½ dl sødmælk

¾ dl piskefløde

80 g ost – måske kan du finde en Comté, så bliver det da lidt fransk

1½ spsk smør + lidt til at smøre formen med

salt og hvid peber

*

 

Tænd ovnen på 200° C.

Skræl kartoflerne, hvis de er gamle og meget grove i skrællen, ellers skyller og skrubber du dem bare grundigt.

Skær kartoflerne i ca. 1 cm tykke skiver.

Pil løget, og skær det i tynde skiver.

Pil hvidløgsfeddet, og hak det fint.

 

Smør et ovnfast fad, og læg kartoffelskiver og løgskiver lagvis (taglagt), og fordel det hakkede hvidløg over skiverne.

Drys med salt og hvid peber.

 

Hæld mælk og fløde over.

Fadet skal helst have en størrelse, der gør, at kartofler og løg er lige netop dækket med væden.

Drys med revet ost, og læg smørklatter jævnt ud over gratinen.

 

Sæt gratinen i ovnen i ca. 40 minutter, til kartoflerne er møre.

Bagetiden afhænger meget af fadets størrelse og materiale, samt hvor tykke kartoffelskiverne er, og hvor tæt de ligger.

Det afhænger selvfølgelig også af, om du kan lide kartoflerne med en anelse bid, eller de skal være bløde som smør.

Fransk kartoffelgratin smager godt som tilbehør til stegte retter, fx mørbradbøf, oksefilet eller den kan løfte en portion fiskefrikadeller til nye højder.

 

Fransk kartoffelgratin – opskrift fra alletiders bedste kogebog

 

Kartoffelgratin med bacon

Der er nok ikke ret mange retter, der ikke har været udsat for bacon. Og det har kartoffelgratin også. Bacon kan bare løfte hvad som helst – hvis man altså kan lide bacon selvfølgelig, og hvem kan ikke det?!

 

Skær bacon i strimler eller tern, og svits dem på en pande.

Læg dem til afdrypning på et stykke køkkenrulle, før de drysses i gratinen mellem punkt 6. og 7. Spar lidt på saltet, da bacon også salter.

 

INFO: Kartoffelgratin minder en del om flødekartofler. Derfor lyder det måske lidt misvisende i en danskers ører at kalde denne ret for gratin. For på dansk er en gratin en æggebaseret ret, som hæver, når den bliver bagt, lidt ligesom en souffle – som f.eks. blomkålsgratin. Men faktisk er en gratin en ret, der bliver gratineret. Gratineret betyder at give en gyldenbrun skorpe ved at udsætte den for stærk overvarme.

 

Så en kartoffelgratin er en ret med kartofler, som er blevet gratineret og derved har fået en brun skorpe. Præcis som vi gør det med flødekartofler.

Men faktisk har blomkålsgratinen også fortjent sin betegnelse, for den har jo også en brun skorpe, netop på grund af at den er blevet gratineret.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 3.779 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?
Effektiv reklame - klik her