Logo

Nye kartofler er en delikatesse

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Nye kartofler er en delikatesse

 

I forgrunden sandwich med kartofler og senneps-aïoli, i midten varm salat af kartofler, grønne bønner og tomater og bagved æggekage med kartofler, asparges og spinat.

 

Nye kartofler skal være så friskopgravede, at skrællen kan gnides af med fingrene. Køb ikke mere end til et par dage de bliver hurtigt kedelige. Se Tips nederst i artiklen.

 

Sådan: Læg de rengjorte nye kartofler i kogende letsaltet vand og kog dem ca 8 min.

Sluk for varmen og lad dem trække færdige under låg ca. 8 min. Så er de klar.

 

Sandwich med kartofler og senneps-aïoli

Arbejdstid: 15 min. Ikke fryseegnet. 2 personer. Er du alene så halver portionen.

#

4 skiver groft sandwichbrød eller 2 grove pitabrød

250 g kogte kartofler (skiver)

rucola eller blandet salat

1-2 tomater (skiver)

2-4 skiver stegt bacon

 

Aïoli:

½ fed hvidløg

1 knsp havsalt

1 dl mayonnaise (ca. 100 g)

1 spsk dijonsennep

1 økologisk citron

salt og peber

*

Knus hvidløgsfeddet sammen med salt og rør det i mayonnaisen.

Smag til med sennep, ½ tsk fintrevet citronskal, 1 tsk citronsaft og friskkværnet peber.

Rist brødet eller lun pitabrødene.

Smør brødet med aïoli og læg sammen med kartofler, salatblade og tomat.

 

Æggekage med kartofler, asparges og spinat

Arbejdstid: 20 min. Stege/bagetid: 25 min. Ikke fryseegnet. 2 personer. Er du alene så halver portionen.

 

#

125 g frisk spinat

125 g grønne asparges

1 løg (finthakket)

½ spsk olie eller smør

250 g kogte nye kartofler (tern eller skiver)

4 æg

2 dl mælk

3 spsk hvedemel

salt og peber purløg

Tilbehør: brød

*

Skyl spinaten grundigt i flere hold koldt vand og slyng den tør.

Skyl de grønne asparges og skær dem i snitter kasser de nederste træede ender.

Steg løgene bløde og blanke på en pande med olie eller smør.

Tilsæt asparges og steg under omrøring 2 min.

Tilsæt kartofler og varm det igennem.

Pisk æg, mælk og mel godt sammen og krydr med salt og peber.

Vend spinaten i grønsagerne på panden og hæld æggemassen ved.

 

Bag æggekagen ved middelvarme (på komfur eller i ovn) ca. 15 min.

Pynt med purløg og server med brød.

 

Varm salat af kartofler, grønne bønner og tomater

Arbejdstid: 25 min. Koge/stegetid: 25 min. Ikke fryseegnet. 2 personer. Er du alene så halver portionen.

 

#

250 g små nye kartofler

½ spsk olie

15 g smør

1 fed hvidløg

125 g grønne bønner

½ tsk paprika

½ tsk stødt spidskommen

½ tsk stødt koriander

125 g blommetomater (halve)

frisk koriander eller persille

salt og peber

*

Skrub eller skrab kartoflerne rene, skyl dem og tør dem godt.

Varm en pande med olie og smør og hæld kartoflerne på panden.

Læg det upillede hvidløgsfed ved kartoflerne og steg dem ved middelvarme til de er gyldne og næsten møre -12-15 min.

Nip bønnerne og blancher dem i kogende, letsaltet vand 2-3 min.

Hæld dem på et dørslag og skyl dem med koldt vand.

 

Bland de tørre krydderier og drys dem over kartoflerne.

Vend rundt og tilsæt bønner og tomater.

Steg under omrøring 3-5 min. og smag til med salt og peber.

Server salaten varm, lun eller afkølet med et drys koriander eller persille og evt. lidt rørt yoghurt.

 

Nye kartofler er en delikatesse

 

Middagssalat med nye kartofler, spinat og røget fisk

En rest kogte, nye kartofler er en lækker og mættende ingrediens i denne salat.

Arbejdstid: 20 min. Ikke fryseegnet. 2 personer. Er du alene så halver portionen.

 

#

400 g kogte, nye kartofler (tern eller skiver)

100 g frisk babyspinat

1 lille rødløg (fintsnittet)

250 g varmrøget laks (alternativt forel eller makrel)

 

Dressing:

1 tsk dijonsennep

1 spsk citronsaft

1 spsk vineddike

3 spsk olie

salt og peber

*

 

Skyl spinaten grundigt og slyng den tør.

Vend spinatbladene sammen med kartofler og rødløg.

Pisk dressingen sammen og smag til med salt og peber.

Vend den i salaten og anret på to tallerkener.

Befri fisken for skind og ben og pluk den i mindre stykker.

Læg dem på salaten og server som forret, til frokost eller som et let aftensmåltid.

 

TIPS om kartofler:

• Nye kartofler er umodne, små og friskopgravede kartofler. I umodne kartofter er sukkerarterne ikke helt omdannet til stivelse endnu og det er det, der giver de nye kartofler en lidt nøddeagtig smag og en fast konsistens.

 

• Nye kartofler sælges tit uden sortsbetegnelse, men findes indenfor de fleste sorter. De må kaldes nye indtil midt i august, hvor de er modne og således ikke er "nye" længere.

 

• Opbevar kartoflerne i en mørk papirspose eller i en flamingo-kasse med et par aviser over og stil dem et mørkt og køligt sted, men IKKE i køleskab!

 

Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 3.014 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?






Effektiv reklame - klik her