Logo

Æbleskiver - info

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Æbleskiver - info

 

Æbleskiver er en dansk delikatesse hovedsageligt bestående af pandekagedej, der i en æbleskivepande er stegt i kugleform. Æbleskiver nydes lune, normalt med flormelis og syltetøj og evt. et glas gløgg.

 

Da fremstillingen af æbleskiver med en æbleskivepande tager relativt lang tid, er det blevet populært at købe dybfrosne æbleskiver til opvarmning i ovnen. Men de er sjældent lige så gode som hjemmelavede.

 

På trods af navnet, indeholder æbleskiver i dag typisk ikke æbler.

 

Omkring år 1700 betegnede æbleskiver endnu tynde stykker æbler vendt i mel og æg derefter stegt i smør på en pande. Denne gamle udgave af æbleskiver er ikke udbredt i dag, men kendes stadig på Als som stegte æbleskiver.

 

Æbleskiver - info

 

Den moderne form for æbleskiver bagt i æbleskivepande omtales i Peters Jul (1866), hvor der også er en tegning af Pietro Krohn (forfatterens broder) af æbleskiver, der vendes ud af en æbleskivepande. Også H.C. Andersen har beskrevet æblefyldte æbleskiver i eventyret Krøblingen (1872), hvor han beretter om en julefest på en herregård. Af tilføjelsen æblefyldte ses det, at det åbenbart i 1872 ikke var en selvfølge, at æbleskiver indeholdt æbler.

 

I Frk. Jensens kogebog fra 1901 står der dog: "Når æbleskiverne er bagte på den ene side, kan der, forinden de vendes, lægges enten lidt æblegrød, et stykke kogt æble eller rabarberkompot i hver."

 

Muligvis skyldes den nutidige brug af ordet "æbleskive" om bagværket uden æbler, at der ved indførelsen af æbleskivepanden endnu blev fyldt æblemos i. Ordet er bibeholdt, selvom det ikke længere er almindeligt at tilsætte nogen form for æbler.

 

I Sønderjylland og på Ærø er det fortsat almindeligt at fylde sveskemos i æbleskiverne. Denne traditionelle æbleskive er således i familie med Berlinere, også kendt som Berliner Pfannkuchen.

 

Æbleskiver og variationer uden for Danmark

Æbleskiver kendes i Norge, særligt i den sydlige del af landet, under navnet munker. Ligesom de i Danmark traditionelt bages i æbleskivejern, bages de i Norge i munkejern, der er udformet på samme måde. Skriftlige kilder fra Norge beskriver, at munker var kendt i Arendal i Sydnorge allerede i begyndelsen af 1900-tallet. I Sverige findes munkarna også som et donut-formet bagværk, men ud over navnet er der ikke umiddelbart nogen sammenhæng til de norske munker.

 

De danske æbleskiver har også i Nederland et sidestykke, poffertjes, der er fladere og lidt mindre end de danske. I det sydslesvigske Nordfrisland kaldes æbleskiver futjes. I resten af Tyskland kaldes æbleskiver også for Pförtchen eller Förtchen.

 

Æbleskiver - info

 

Opskrift på æbleskiver

 

# Ingredienser

5 dl sødmælk

50 g gær

7 æg

500 g hvedemel

2-3 tsk kardemomme og/eller revet skal af en citron

smør til bagning

æblemos eller skiver af æble (gerne af 'Belle de Boskoop')

*

 

Fremgangsmåde:

Rør gæren ud i lidt kuldslået mælk.

Pisk æggehviderne så stive, at en top af dem holder formen.

Riv den gule del fra en økologisk citron.

 

Rør æggeblommerne grundigt sammen med melet, sukkeret og resten af mælken, og tilsæt efter smag enten kardemomme eller reven citronskal.

Vend forsigtigt de piskede hvider ned i massen.

Stil dejen til hævning i 30-60 min. eller til den har fået ca. dobbelt størrelse.

 

Varm æbleskivepanden godt op og bag æbleskiverne i de velsmurte huller.

Når et hold æbleskiver er klar til at blive vendt, fx med en strikkepind, kan du lægge en skefuld æble/mos ned i midten af hver.

Tilføj lidt ekstra smør, hver gang en ny forsyning skal bages.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 4.083 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her