Logo

afbrændt rødvin

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

afbrændt rødvin

 

afbrændt (rød)vin: drik fra 1800-tallets borgerlige danske køkken. Rødvin koges op med sukker og lidt kanel, ved kogepunktet antændes den og brænder nogle minutter. Serveredes såvel varm som kold. I denne form til børn; til voksne kunne den forstærkes med cognac.

 

afbrændt rødvin

 

Dorthea Hansens kogebog indeholder både madopskrifter og praktiske råd for husmødre.

Også i Danmark har man før i tiden nydt en kold eller varm krydret rødvin. I 1884 kom 4. oplag af Dorthea Hansens populær kogebog, nemlig Kogebog for Husmødre af Bondestanden, Indeholdende henved 400 letfattelige Anvisninger. På side 133-34 er en opskrift på en afbrændt rødvin. Bemærk, at rødvinen i denne opskrift skal koge! Afbrændingen medfører, at det alkoholiske indhold er væk. I opskriften herunder signaler parenteserne, at en meget sulten mus har spist dele af siden.

 

Afbrændt rødvin (2 pers.)

3 dl rødvin

1 dl mørk rom eller cognac

3 spsk honning

1 spsk nelliker

1 kanelstang

2 stjerneanis

6 kardemommekapsler

tændstikker

*

Bland det hele i en lille kasserolle (ja, altså… undtagen tændstikken)

Kog op og sæt ild til dampen. Skru ned på laveste blus. Ilden jagter alkoholdampende, så du skal ikke forsøge at sætte ild til væsken. Du kan nøjes med at sætte tændstikken ind i dampene. Lad brænde i 1 minuts tid

Pust et hurtigt kraftig pust til flammerne.

Fordel skønheden i to glas

 

afbrændt rødvin

 

Afbrændt Rødvin:

1 Pot Rødvin sættes paa Ilden med ½ Lod Kanel og nogle faa Nelliker. Naar det koger, antændes det, og naar det er afbrændt, hældes 1 P(und) kogt Vand til, hvori er opløst ½ Pd. hvidt Su(kker.) Den drikkes varm eller kold, ligesom man vil. (Naar den er) kold, fyldes den paa Flasker og er en behagelig Drik for Damer.

Denne form for kryddervin kan føres flere tusind år tilbage i tiden. Allerede de gamle romere nød krydret vin med største velbehag. Her er en opskrift på Vinum Conditum paradoxum (Overraskende krydret vin) i en modificeret udgave fra en kogebog med titlen De Re Coquinaria, tilskrevet den romerske forfatter Marcus Gavius Apicius (død 42 e.Kr.).


afbrændt rødvin

Den krydrede romerske vin laves stadig (images-vivino.com).

 

I en gryde hældes ½ l retsina og ½ kg honning. Opvarm for svag varme, mens du rører rundt i gryden. Tilsæt 60 gram sorte peberkorn, 8 udstenede dadler, 1 teskefuld anis, 1 knivspids safran. Tilsæt dernæst så mange laurbærblade, at overfladen er dækket. Varm op, til væske begynder at småkoge. Tag af varmen. Gentag denne proces 10-15 gange. Herefter sies og afkøles væsken. Blandes med 3½ liter retsina. Hvis vinen er blevet for kraftigt smagende, kan den enten opblandes med lidt vand eller tilsættes glødende trækul.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.555 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her