Logo

Avocado

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Avocado


Avocadotræet (Persea americana) er et lille, stedsegrønt træ med en kroget vækstform. Frugten (avocado) er vitaminrig (især B-, E- og K vitamin) og meget rig på umættede fedtsyrer. Ordet avocado (eller avokado) kommer fra det indianske sprog Nahuatl, hvor Aguacatl [a-wa-katl] = "avocado".

 

Beskrivelse

Avocadotræets bark er først glat og lysegrøn. Senere bliver den olivengrøn, for derefter at skifte til en gråbrun farve med knudrede korkporer. Gamle grene og stammer kan få en opsprækkende, lysebrun bark. Knopperne er spredtstillede, udspærrede, ægformede og lysegrønne.

Bladene er ovale og læderagtige med hel rand. Oversiden er blank og græsgrøn med lyse bladribber, mens undersiden er næsten blåligt lysegrå. Blomstringen sker i april-maj, hvor man finder blomsterne samlet i store, endestillede bundter, der består af oprette klaser. De enkelte blomster er regelmæssige og 6-tallige med gulgrønne kronblade. Frugten er et pæreformet bær med et nopret og græsgrønt til næsten sort, læderagtigt skind. Frugtkødet er hvidt, bleggult eller lysegrønt og smøragtigt i konsistensen. Den enlige kerne er kuglerund og ligner en nød.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 15 x 10 m (30 x 20 cm/år). Disse tal drejer sig om dyrkede træer. I hjemlandet skal de kunne nå højder på op til 30 m. Under dyrkning holdes træerne som regel nede i passende plukkehøjde ved beskæring.


Avocado 

 

Hjemsted

Træet hører hjemme i det sydlige Mexico og i det øvrige Mellemamerika, hvor det vokser i bjergskove. Dyrkes også i Californien, Spanien og Israel / Palæstina.

I Puerto Rico vokser arten i forholdsvis tørre bjergskove sammen med bl.a. Andira inermis, bleg prosopis, Bursera simaruba, duftakacie, Sterculia apetala, tamarinde og tibettræ (engelsk).

 

Sådan vælger du den bedste avocado

Det kan godt nok være svært at finde en tilpas moden avocado lige netop den dag, du skal bruge den. Tit er de brune og halvrådne, eller de er hårde og umodne. Ingen af delene er optimalt.

 

Er der flere dage til, du skal bruge avocadoerne, så køb hellere umodne avocadoer, og lad dem modne hjemme i køkkenet. Det tager et par dage på køkkenbordet. Lægger du dem i frugtskålen sammen med æblerne, eller lægger du dem i papirposen med tomater, går det endnu hurtigere.

Både æbler og tomater udskiller nemlig ætylen, som fremskynder modningsprocessen.

 

Når du køber avocadoer, så mærk forsigtigt på skallen. Er der områder, hvor der ligesom er luftlommer og ingen modstand, så er den helt sikkert ved at rådne indefra. Den skal du ikke tage.

 

Mærk i toppen af avocadoen – oppe ved blomsterstilken. Er den blød, men har stadig bid, så er den moden. Den skal altså ikke være blød som guacamole.

 

Piller du blomsterstilken af, vil en tilpas moden avocado være gullig i fordybningen, hvor stilken har siddet. Er den grøn eller lysegrøn er den umoden, og er den mørkegul eller brun er den overmoden.

 

Avocado med rejer er en klassisk forret, som holder hele vejen fra 90erne til i dag!

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.299 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her