Logo

Brød eller boller opskift

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Brød eller boller kan spises som tilbehør til en hovedret, som snack eller til morgenmad og brunch. Her er en opskift der let viser hvad der er vigitgst ved bagning af brød og boller.

 

 

Der skal et godt brød til et godt måltid
Hermed en rigtig god brødopskrift, hvor hævningen er alt afgørende, for det gode resultat. Nemlig let, luftigt og velsmagende brød.
Rør dejen om morgnen, form bollerne inden nattesøvnen og bag næste morgen! - Til ca. 36 boller skal der bruges:

1,5 liter koldt vand
10 g gær
1-2 spiseskefulde groft salt (havsalt)
ca. 3 dl fin durum ( fra Irma )
ca. 3 dl grov durum ( fra Irma )
ca. 26-28 dl hvedemel

Vand og gær blandes, tilsæt durum hvedemel, salt og hvedemel.
Rør dejen 10 minutter, gerne på maskine (lav hastighed) med æltekroge.
Den færdig rørte dej skal hænge lidt i, fordi en "våd" dej hæver bedre end en "tør".
Godt brød er brød, der har hævet meget og ikke smager af gær.
Dejen hæver under et viskestykke i løbet af dagen, stil den et sted hvor der er mørkt og køligt.
Nu skal dejen æltes, deles op i 36 nogenlunde ens klumper og formes.
Her må bruges lidt hvedemel, så dejen er smidig, men endelig ikke for meget.
Bollerne fordeles på 4 plader og hæver natten over.
De hæver bedst ved ca. 19ºC og under film (må ikke røre bollerne), som i drivhuse, der gør at dejen forbliver fugtig.
Bollerne bages i en varmlufts ovn ved ca. 190ºC i 20-25 minutter.
Inden de bages kan du spraye med en vandforstøver og drysse sesam frø hen over.

Tips:
Hvis bollerne falder sammen er de ikke værd at bage, ælt sammen og form dem på ny.
Vær opmærksom på at dejen begynder at syrne, hvis den er for lang tid undervejs.
Du kan også gemme en klump dej i køleskabet, til næste gang du skal bage, den kan bruges i stedet for gær. Men det er svært, resultatet kan svinge.
Dem der ikke bliver spist samme dag kan med stort held fryses ned.
Dejen og fremgangsmåden kan også bruges til dejlige madbrød, flûte, pizza, focaccia osv.
Tag fx. en passende portion af dejen og rul, mas, tryk den ud i en bradepande.
Inden den sættes, i ovnen stænkes den med olivenolie, drysses med salt og rosmarin.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 9.618 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?





Effektiv reklame - klik her