Logo

Helstegt pattegris

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Helstegt pattegris

Festens højdepunkt er naturligvis en helstegt pattegris - Leitão, der i Portugal oftest steges i en stenovn.
Denne her er på 8 kg, lidt større end man plejer at se i Portugal, og er meget smuk. Normalt steger man i Danmark pattegrise på 15-20 kg, men det er efter min mening alt for stort. Jo mindre, jo bedre. Det samme gælder for gedekid og spædlam, som man traditionelt spiser meget af både i Portugal og Spanien. De er helt nede på 3-4 kg Her kommer pattegri­sen:
 
Bestiller man en pattegris hos sin slagter, er den normalt renset og i orden, når den ankommer. Der kan sidde lidt hår, men det må man lige skrabe af.
 
Krydr grisen godt ud- og indvendigt med salt og peber og smør den med olie.
Læg den på maven med "poterne" ud til siden i bradepanden, kom lidt vand i bunden og bag grisen ved 160-180º i en 3-4 timers tid, til den er dejlig sprød og mør.
Den kan evt. få et godt skud varme de første 20 minutter.
Når bagbenet kan rives af ved "hof­teknoglen", så er den færdig.
Der må ikke være blodigt kød, kødet skal være gråligt, når grisen er færdig.
Hovedet skal selvfølgelig helst være på, det er et led i for­nøjelsen og præsentationen.
 
Hos slagteren kan man leje en "tøndegrill" med låg, og de griller kan tage grise helt op til 15-20 kg
Gløderne ligger i siden af tønden, så grillen virker både som ovn og som grill.
Stegningen på tøndegrill tager under låg også ca. 3 timer, og grisen skal ikke vendes undervejs.
 
Som tilbehør serveres blot chips, dvs. meget tyndt skiveskårne, hjemmelavede kartof­ler, der frituresteges og drysses med salt, og så kan man vælge mellem grøn salat eller tomatsalat, drysset med løgringe og tørret oregano.
 
Man kan bespise 16 personer på en 8 kg's pattegris og godt 30 på en 20 kg's gris!


Specielt til sommerfester er helstegt pattegris et hit. Udover den gode smag når grisen sættes på bordet, så bidrager selve stegningen af grisen også til festen som et interessant indslag, som især mændene finder interessant. Projektet med at stege en pattegris vækker de gamle instinkter i mændene, og bliver med garanti et samtaleemne til festen.


Det er efterhånden også blevet meget populært at servere helstegt pattegris til de tyrolerfester der i stigende grad afholdes i Danmark. Tidligere var Oktoberfest-konceptet forbeholdt tyskerne, men stille og roligt har vi danskere også taget det til os, og det bliver mere og mere almindeligt at der afholdes tyrolerfester i mange danske byer.



.


Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (6 stemmer)
Siden er blevet set 12.529 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?






Effektiv reklame - klik her