Logo

Hotdog info

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hotdog info

 

En hotdog (fra engelsk; hot dog) er en kogt eller ristet pølse, med garniture, der er anbragt i en form for pølsebrød/bolle.


En typisk dansk hotdog findes i to hovedvarianter, en almindelig hotdog, og en ristet hotdog. I begge tilfælde anvendes en wienerpølse. Den mest i øjnefaldende forskel på de to, er farven på pølsen. I en almindelig hotdog, bruges en kogt rød wienerpølse af svinekød, mens der i en ristet hotdog, bruges en brun/ufarvet ristet wienerpølse, også af svinekød. Pølserne er typisk lidt længere end pølsebrødet, hvis hotdoggen købes i en "rigtig" pølsevogn. Resten er ens for begge varianter:

 

Et ristet pølsebrød flækkes med en brødkniv (i dag man dog få brød, der er forflækket) og får en streg sennep og ketchup i hver sin side. Derefter lægges wienerpølsen i. Remulade, ristet og rå løg tilsættes.

 

Rækkefølgen kan variere, alt efter hvilken pølsemand, der laver hotdoggen, men der afsluttes typisk med et lag syltede agurker. Hotdoggen serveres i, et specielt til formålet fremstillet, stykke mellemlægspapir. De fleste salgssteder lader kunderne fravælge ting de ikke ønsker.

 

Det ville sikkert have glædet "Dirty Harry", spillet af Clint Eastwood, blev kendt for udsagnet "Nobody, I mean nobody, puts ketchup on a hot dog." i filmen Sudden Impact.

 

Lokale varianter: Københavnere, der ikke ønsker den stærke sennepssmag, kunne tidligere finde på at forlange at få det gule sennep i, som vist er en såkaldt sød sennep, i stedet for almindelig sennep. Hvorvidt denne tradition stadig eksisterer eller har været udbredt andre steder end på Sjælland, er uvist i skrivende stund.

 

Der findes mange andre varianter af hotdogs i andre lande.

I Danmark har hotdoggen en særlig historie som er tæt knyttet til salgsstederne, pølsevognene. Hotdoggen var den første type fastfood i Danmark. De første pølsevogne i Danmark blev tilladt i 1920 i København. Oprindeligt solgte de pølser med brød (hvede/rugbrød) og sennep – dog ikke under navnet hotdog. Pølsevognene, der har udviklet sig og ændret sig en del gennem tiden, havde deres storhedstid i 1950'erne og 1960'erne, hvor der var 400 pølsevogne i Danmark.

Pølsevognen og hotdogs har derudover været forbundet med en række slangudtryk igennem tiden.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 3.448 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?
Effektiv reklame - klik her