(1 stort brød)
Dette brød er både pyntet med flettet dej og med forskellige former for frø og kerner. Og så er det stort som alt i USA.
50 g gær
50 g smør eller margarine
7 dl lunkent vand
½ tsk salt
½ spsk sukker
2 tsk stødt kommen eller et andet krydderi
1,2-1,3 kg hvedemel (eller gerne en blanding af grahams- og hvedemel)
sammenpisket æg til pensling
sesam, birkes og solsikkekerner til pynt
Denne dej kan enten laves i et dejfad eller med fordel i en køkkenmaskine. Gæren smuldres i dejfadet eller i en lille skål og røres ud i lidt af væsken. Skær smørret i tern, og kom det i dejfad eller maskine. Tilsæt salt, sukker, krydderier, gærblandingen og resten af væsken, og rør det hele sammen.
Tilsæt det meste af melet, og rør dejen godt sammen enten i maskinen eller med håndkraft, indtil dejen er smidig. Tilsæt mere hvedemel, hvis dejen klistrer. Lad dejen hæve i et dejfad under film i ca. 1 time.
Ælt dejen på et meldrysset bord til et stort, rundt brød. Læg brødet på en smurt bage plade, og klap det fladt, indtil det har en diameter, der er næsten lige så stor som bagepladens korteste side. Stik en stor cirkel ud midt i brødet med et glas el. lign. Del den lille dejbid i 4 lige store stykker. Rul dem ud, og lav fletninger eller snoede pølser, og læg dem oven på det store brød. Tryk enderne ned i dejen. Lad brødet efterhæve under film eller et fugtigt klæde i ca. 30 min. Tænd ovnen på 200°.
Brødet pensles med sammenpisket æg og drysses med frø og kerner efter behag.
Bag brødet på nederste rille i ovnen i 35-40 min. Hvis brødet bliver for mørkt under bagningen, kan man dække det til med alufolie i den sidste del,af bagetiden. Lad det køle af på en bagerist.