Dagens Kviz
Hvad betyder astringent i forbindelse med vin?
- Vinen er frisk og frugtig
- Vinen er sammensnerpende og med meget garvesyre.
- Vinen er fremstillet af grønne og tørrede druer
- Vinen er for kold
Svar: Sammensnerpende vin med meget garvesyre. Ordet bruges
også på fransk og engelsk |
Astringent, den tørre, rynkende mundfornemmelse forårsaget
af tanninerne i umodne frugter, lader frugten modnes ved at afskrække at spise.
Modne frugter og frugtdele inklusive sorttorn (sloebær), fuglekirsebær, rabarber,
kvæde og bananskal er meget astringerende; citrusfrugter, ligesom citroner, er
noget astringerende. Tanniner, som er en slags polyphenol, binder spytproteiner
og får dem til at udfælde og producerer en ru, "sandpapiragtig" eller
tør fornemmelse i munden. Tanninerne i nogle teer, kaffe og røde druevine som Cabernet
Sauvignon og Merlot producerer mild astringens.