3 stk 
100 g gær 
1,2 liter lunkent vand 
2 spsk sirup 
2 spsk salt 
ca. 1 spsk kulør 
500 g hvedemel 
750 g rugmel 
750 g knækkede rugkerner 
Gæren smuldres i dejfadet. 
Hæld 2 dl lunkent vand i og rør gæren glat. 
Hæld resten af vandet i. 
Tilsæt sirup, salt, kulør, hvedemel, rugmel og knækkede rugkerner. 
Ælt dejen grundigt. 
Fordel dejen i 3 smurte forme. Glat overfladen med en plastspatel dyppet i vand og lad brødene hæve, tildækket og lunt, til næsten dobbelt størrelse. 
Dejen prikkes med en gaffel og pensles med lidt vand. 
Bages på nederste rille i forvarmet ovn ved 175º i ca. 2 timer. 
Dæk brødene med et viskestykke og lad dem afkøle 1-1 ½ time i formene, før de vendes ud og afkøles helt på rist.