8 dl  vand 
1 dl  hele  hvedekerner 
2 tsk  salt 
3 dl  grahamsmel 
1 dl  groft rugmel 
25 g  gær 
100 g  små, grønne vindruer 
1 dl  solsikkefrø 
1 dl  hvedemel 
½ dl  solsikkeolie 
Giv vand, hvedekerner og salt et opkog.  
Tilsæt grahamsmel og rugmel under kraftig piskning.  
Læg et låg på og lad dejen hæve på et skærebræt i mindst 12 timer. Rør gæren ud i lidt lunken vand. 
Del vindruerne og fjern kernerne. 
Rør dejblandingen sammen med gær og vindruer i en stor skål.  
Tilsæt solsikkefrø og det meste af hvedemelet og arbejd det sammen til en dej. 
Ælt dejen godt i 5 min eller kør den i køkkenmaskine. 
Lad dejen hæve tildækket ca 1 time. 
Læg en lergryde i vand i 10 min. Lad den dryppe godt af og pensl den indvendigt, også i låget, med solsikkeolie. 
Læg dejen ud på et melet bord og arbejd den jævn og smidig.  
Tilsæt mere hvedemel hvis det behøves og kom dejen i lergryden. 
Stil gryden i en kold ovn og lad dejen hæve 1 time. 
Læg låget på. 
Sæt ovnen på 175°C og bag brødet i ca 1 ½ time. 
Tag gryden ud, tag låget af og lad brødet køle i 10 min. 
Læg låget på og lad brødet "modne" til næste dag.