50 g gær 
31/2 dl koldt vand 
1 tsk salt 
2 spsk sirup 
4 spsk eddike 
325 g groft rugmel 
225 g hvedemel.
  
Gæren røres ud i noget af det kolde vand. 
Resten af vandet tilsættes sammen med eddike, salt, sirup og til sidste de 2 slags hvedemel. 
Dejen æltes godt og grundigt. 
Hæver tildækket på en varm plads i 1 ½ time. 
Æltes igen og lægges i en 1 ½ l form (beklædt med bagepapir eller en Teflon form der ikke skal smøres). 
Prikkes med en gaffel i overfladen og efterhæver ½ time. 
Bages på nederste rille i ovnen ved 250C i 10 min. 
Varmen dæmpes til 150C og brødet bages endnu 1 time. 
Den sidste kvarterstid lægges et stykke folie løst over, for at undgå at brødet bliver for mørkt. 
Brødet vendes ud af formen og svaler af på en rist.