Godt og billigt til 4 grovsultne: 
200 g emmentaler 
500 g hvedemel
4 æg
2 ½ dl vand
2 løg
3 spsk smør 
salt og friskkværnet peber
Start med at rive osten, så skal retten ikke vente, når den stiger op af vandet. 
Rør melet med æggene i en skål. 
Tilsæt 1-2 tsk salt og cirka 2 ½ dl lunkent vand. 
Rør dejen godt sammen, indtil den er lind og glat - ikke så fast som kagedej, og ikke så tynd som pandekagedej.
Så fyldes den store gryde med 3 l vand. 
Tilsæt 1 spsk salt, låg på og bring gryden i kog. 
Skræl løgene og skær dem i fine ringe. 
Smelt smørret i en lille pande. 
Svits løgene gyldne ved middel varme og hold dem varme. 
Forvarm ovnen til 200° (varmluft 180°) og stil et stort ovnfast fad ind.
Nu skulle vandet koge: så af med låget, og sæt et dørslag ovenpå. 
En god portion af dejen fyldes i og mases gennem hullerne. 
Man kan også fylde dejen i en sprøjtepose og presse små 'dejorme' ned i vandet. 
Lad dejstrimlerne få et kort opkog flere gange, indtil de frivilligt kommer op igen. 
Det tager 3-5 minutter pr. omgang. 
Så fyldes den næste portion i gryden. 
De færdige spätzle, der svømmer ovenpå, tages op af vandet med en hulske. 
Lad dem dryppe godt af, og læg dem straks i det varme fad i ovnen. 
Drys peber og ost hen over hvert lag. 
Det øverste lag drysses med løgene og overhældes med det varme smør - skru op for ovnen (250°/220°), og bag kongen over alle sultstillere i 5 minutter.
Server med superfrisk grøn salat.
kj pr. portion: 3100