100 g hele rugkerner 
1 dl lunkent vand 
1 flaske maltøl 33 cl 
50 g gær 
1 spsk vineddike 
2 tsk salt 
5 dl groft rugmel 
31 dl hvedemel 
15 g smeltet smør 
For at undgå tandskader starter du med at udbløde rugkernerne i det lunkne vand i 1-1 ½ time.
Rør maltøl og gær sammen i en bageskål.  
Tilsæt vineddike, salt, de udblødte kerner, rugmel og hvedemel og rør dejen godt sammen, til den ser ensartet ud, husk at komme helt ned i bunden af skålen. 
Lad dejen hævet lunt i skålen under et fugtigt viskestykke 3-4 timer, det gør ikke noget, hvis det bliver til 5 timer. 
Kom dejen i en smurt aflang form på 1 ½-2 L og glat overfladen til med fugtige hænder.
Lad brødet efterhæve lunt 1 time under fugtigt viskestykke. 
Pensl med lidt smeltet smør og bag ca. 1 time nederst i ovnen ved 200º.
Vent nogle timer eller allerhelst til næste dag med at skære rugbrødet 
i skiver.