
 
 
1 ½ dl vand 
1 dl tykmælk 
10 g gær 
1 tsk sukker 
150 g hvedemel 
120 g knækkede hvedekerner 
2 dl vand 
2 dl lunken vand 
10 g gær 
1 ½ tsk salt 
1 spsk fedtstof 
275 g grahamsmel 
300 g hvedemel 
 
Surdej: Gæren røres ud i vand og tykmælk. 
Sukker og hvedemel tilsættes. Dejen slås sammen med en grydeske. 
Tildækkes med et grydelåg eller plastfolie og stilles ved stuetemperatur 
i ca 24 timer. 
Iblødsætning: Vandet hældes over de knækkede hvedekerner. 
Trækker i 12-24 timer. 
  
Dej: Hvedekerner, grahamsmel, hvedemel, fedtstof, gær og salt kommes i surdejen. 
Lunkent vand tilsættes. 
Dejen slås sammen med en grydeske. Hvis dejen er for blød, tilsættes 
ekstra hvedemel (pas på ikke, at komme for meget i). 
Dejen æltes færdig (ca 200 tag). 
Hæver til dobbelt størrelse i 1-1 ½ time på et lunt sted. 
Luften trykkes ud af dejen, der formes til 18 boller eller 2 brød. 
Efterhæver i ca 30 min. 
Bages ved 200ºC i ca 20 min. 
Ovnen sættes op til 225ºC de sidste 5 min., hvis bollerne er meget lyse. 
Brød bages i ca 45 min.