1. dag:  
3 dl mælk, let lunet 
1 ½ dl sukker 
2 ½ dl hvedemel 
en lille smule gær på størrelse med en ært + lidt salt.
 
Alt blandes godt i en stor skål. 
Dækkes til med plastfolie. 
Står til det bliver godt syrlig og syder og bobler godt. 
Det tager ca. 1 døgn. 
Surdejen kan evt. stilles på en radiator eller badeværelse m/ gulvvarme. 
Kan også stilles nogle timer i komfurets ovn, KUN MED LYSET TÆNDT = ca. 37ºC. 
Dette giver surdejen den lunhed den skal have for at komme i gang. 
Herefter skal Herman fodres / tilsættes hvedemel, sukker og mælk fra 2. dag. Surdejen skal syde og boble godt "koge", så er der godt gang i surdejen. 
2. Dag: Rør godt inden Herman fodres. 
Blandes i dejen: 
2 ½ dl mælk, let lunet 
2 ½ dl sukker 
2 ½ dl hvedemel. 
Blandes godt sammen - dækkes til og stilles lunt.
Dejen skal stå til den syder og bobler godt.
Det tager 1 døgn.
 
3. Dag: Rør godt inden Herman fodres. 
Blandes i dejen: 
2 ½ dl mælk, behøver ikke at lunes 
2 ½ dl sukker 
2 ½ dl hvedemel 
Blandes godt sammen. 
Dejen tilsættes nu: 
8 æg, letpiskede 
6 ½ dl sukker 
4 dl vindruekerneolie 
12 dl hvedemel (1) 
4 tsk  salt (1) 
4 tsk  kanel (1) 
6 ½ tsk  vaniljesukker (1) 
5 ¼ tsk  bagepulver (1) 
4 tsk  natron (1) 
(1) Alt dette blandes godt sammen inden det tilsættes dejen. 
Dejen tilsættes yderligere: 
100 g  hakkede valnødder 
100 g  hakket chokolade 
2 æbler, skåret i små bidder. 
Blandes godt. 
Dejen fordeles i smurte og melede 4 x 1 ½ liters forme.
Sættes på plade, nederste rille i kold ovn, tændes på 175ºC i ca. 1 time og 15 minutter.
Prøv med 1 træpind om kagen er bagt, ingen rå dej på pinden. 
Evt. som pynt: 
100 g  smeltet chokolade + 1 spsk  olie. 
Drys m/ lidt hakkede nødder. 
Serveres med kold cremefraiche eller blød vaniljeis.
Du bruger al surdej, så dine venner kan få opskriften.
Herman tager jo kun 3 dage. 
Herman er en speciel kage til Jul. Bruges også gerne som gave.