Dej 1: 
7 dl rugmel 
1 spsk salt 
1 spsk stødt kommen 
7 dl vand 
Dej 2: 
50 g gær 
3 ½ dl vand 
7 dl rugmel 
2 dl mørk sirup 
10 dl rugsigtemel 
7 dl hvedemel 
Kom rugmel, salt og kommen til dej 1 i en skål og hæld kogende vand over. 
Rør det sammen og lad det stå natten over. 
Smuldr gæren til dej 2 i en skål.  
Opløs den i lunken vand. Bland dej 1 samt rugmel i. 
Arbejd det sammen til en lind dej. 
Lad den hæve overdækket i 4 timer. 
Tilsæt sirup, rugsigtemel samt hvedemel lidt ad gangen. 
Arbejd dejen godt igennem og lad den hæve 30 min. 
Arbejd dejen igennem på et melet bord. 
Del den i tre og form dem til brød. 
Kom hvert brød i en smurt form, 1 ½ l, lad dem hæve i 30 min. 
Stil formene på en plade og dæk dem med en anden smurt plade som låg. Bages ved 175°C på nederste rille i ca 50 min.
Pensl de færdige brød med vand og lad dem køle på en rist med et klæde over.