
 
Bag dine hvedeknopper med en syrnet fordej (biga). Det giver
knopperne masser af smag og er ikke spor svært - du skal bare gå i gang dagen
før. Når bollerne er i ovnen, breder der sig en skøn duft af kardemomme, der
vil friste de fleste. 12 store hvedeknopper. 
Arbejdstid: 45 min. Hviletid: 12-24 timer. Hævetid: 3-4
timer. Bagetid: 20 min. Fryseegnet.
 
Fordej/biga: 
250 g hvedemel (erstat evt. halvdelen med grahamsmel) 
2½ dl vand 
2-3 g gær 
 
Dej: 
15 g gær 
3 dl vand eller mælk 
1 æg 
1 spsk rørsukker 
1½-2 tsk salt 
450-500 g hvedemel 
1-2 tsk stødt kardemomme 
75 g blødt smør 
*
Rør mel, vand og smuldret gær til fordejen sammen i en skål,
og læg en tallerken eller låg over. 
Lad skålen stå på køkkenbordet til næste dag. 
Rør gæren ud i vand eller mælk, og tilsæt æg, sukker og
salt. 
Rør mel (gem lidt) og kardemomme i, og tilsæt fordejen fra
dagen før. 
Ælt dejen godt igennem i 8-10 min. - gerne på maskine. 
Ælt smørret i dejen, og lad den hæve tildækket til dobbelt
størrelse - det tager 1½-2 timer. 
 
Vend dejen ud på et meldrysset bord, fold den sammen et par
gange, og tril den løst til en pølse. 
Del den i 12 lige store stykker (á ca 110 g), og form dem
til boller. 
Sæt bollerne med lidt luft imellem i en dyb bradepande (ca.
22x30cm) beklædt med bagepapir. Lad dem hæve tildækket til dobbelt størrelse,
så de hænger sammen - det tager 1½-2 timer. 
 
Varm ovnen op til 250 °C. 
Drys evt. overfladen med lidt mel, sæt bradepanden midt i
ovnen, og bag hvedeknopperne i 15-20 min, til de gennembagte. 
Mål evt. efter med et stegetermometer, der skal vise 98-99 °C.
 
Løft hvedeknopperne op ved hjælp af bagepapiret, og sæt dem
til afkøling på en rist. 
Flæk hvedeknopperne, og rist dem i ovnen ved 250 °C i 5-10
min. eller brug en brødrister. 
 
TIPS: Vi har levet fordejen med halvt grahamsmel. Du kan
også bruge groft mel i selve dejen - erstat op til en trediedel af hvedemelet
med grahamsmel eller dit foretrukne fuldkornsmel.
 
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin