Logo

Luciabrød

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Luciabrød

20-30 stk

Safrandej:
2 ½ dl lunken mælk
25 g tempereret gær
ca. 1 g safran eller 1 tsk gurkemeje
75 g sukker
1 æg
ca. 500 g hvedemel
75 g blød margarine
Pensling: sammenpisket æg
Pynt: korender eller rosiner

Udrør gæren i mælken.

Tilsæt safran, sukker og æg.

Rør ⅓ af melet i og bland den blødgjorte margarine godt ind i dejen.
Tilsæt hvedemel og ælt dejen godt igennem, til den slipper og er blank og smidig.
Dæk dejen med en omvendt skål og lad den hæve lunt til dobbelt størrelse ca. 30-45 min.


Slå dejen ned. Del den i to.

Rul i pølser og skær hver pølse i 5 stykker.
Rul hvert stykke ud i en pølse.

Del den i 2-3 stykker, der trilles til tynde stænger ca. 20 cm lange.


Sno og form til forskellige faconer. Kringler, snoede S'er, snirkler og kranse.

Enderne rulles op som en snegl.

Pynt med rosiner eller korender i midten af sneglene.


Sæt på plade med bagepapir.

Dæk med bradepanden og efterhæv lunt 15-20 min.
Pensl med æg.

Bag ved 225 ºC fra 10-20 min. alt efter brødenes størrelse.

Afkøl på bagerist.


INFO:

Luciabrød, også kendt som Lussekat (svensk: lussekatt), er et svensk bagværk, der er knyttet til traditionen omkring Luciadag den 13. december. Lussekatte er en slags boller med en stærk gul farve, der kommer fra krydderiet safran.


Normalt formes bollerne som et S, hvor enderne rulles op, og en rosin placeres i midten af begge oprulninger. To boller med denne form kan også arrangeres, så de danner et kors kaldet gullvagn, julvagn eller julkors. Flere af de forskellige former som bollerne også kan formes i, har deres egne navne f.eks. et lindebarn, prästens hår og såkaka.


Ifølge en tolkning begyndte traditionen med lussekatte i Tyskland i 1600-tallet. Ifølge historien gav djævlen, i form af en kat, børn tæsk, mens Jesus i form af et barn gav boller til søde børn. Lussebollerne blev farvet med safran for at holde den lyssky djævel væk.


Lussekatte blev i Vestsverige tidligere også blevet kaldt dövels- og dyvelkatter, hvor "dövel" fra begyndelsen betyder djævel.


Nogle gange siges det at også lusse i lussekat kommer fra Lucifer, der er det navn som plejer at forbindes med djævelen. Der skal også findes en gammel folkeetymologi hvor Lucia forbindes med Lucifer på grund af ligheden mellem navnene (begge kommer af genitivformen lucis af latin: lux, "lys").


Luciabrød




Facebook
Opret din egen Kogebog Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (3 stemmer)
Siden er blevet set 978 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad synes du om de nye Kostråd?