Logo

Smørdej

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Facebook
500 g flormel
2 1/2 dl vand
2 spsk eddike
500 g smør eller margarine

Melet sigtes og æltes hurtigt med det kolde vand og eddiken.
Dejen æltes til den er smidig og let, hvorefter den stilles til hvile ca. 15 minutter på et køligt sted.

Derefter udrulles dejen i en firkant.
Fedtstoffet fordeles nu i små stykker på 2/3 del af dejen, der sammenlægges i 3 lag, således at den del, der er uden smør- eller margarinestykker, lægges først.
Dejen udrulles og sammenlægges på samme måde 2 gange, hvorefter den stilles til hvile i ca 20 minutter på et køligt sted.

Denne udrulning gentages nu 2-3 gange.
Hver gang dejen udrulles begyndes fra den modsatte side, da hævningen ellers ikke vil foregå ensartet.
Efter sidste udrulning må dejen hvile 20 minutter.

Man udruller nu så stort et stykke, man skal anvende, og dejen skal henligge ca. 15 minutter før udstikningen, da den ellers efter udstikningen vil trække sig sammen og formen på det udstukne vil da ødelægges.

Dejen må være iskold, når den lægges på pladen.
Ovnen der benyttes, må være meget varm, dog mest undervarme.

Efter denne opskrift kan alle retter af smørdej tillaves.
Hvor tyk dejen skal udrulles, afhænger af, hvortil den skal benyttes, men man må huske aldrig at udrulle den tyndere end ca. 3/4 cm., da det er umuligt at få en høj, blade t smørdej, hvis den er udrullet for tyndt.
Laves smørdej om sommeren, kan fedtstoffet inden brugen lægges ca. 20 minutter i koldt vand.
Man må dog altid passe på at fedtstoffet ikke bliver for hårdt, da det ellers let trykker hul på dejen.
I stedet for vand kan fx. til kringler anvendes fløde, smørdejen holder sig da frisk i længere tid
Smørdej sættes på ikke smurte bageplader og pensles med æg, man må ved penslingen passe på ikke at pensle ned ad siden af dejen, da dette hindre hævningen.
Ovnen må idet dejen indsættes, være meget varm, bager man i gasovn, bør gasflammen skrues lidt ned, når dejen har stået inde ca. 5 minutter og ovndøren må ikke åbnes de første 10 minutter.
Rester af smørdej bør så vidt muligt undgås da dejen efter en ny udrulning bliver mindre let.
Eventuelle rester kan anvendes til små kringler ect.
Dejen kan tilberedes dagen før den skal bruges.
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 691 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.