Sol over Gudhjem er et berømt dansk stykke smørrebrød og en
sommerklassiker. Det er varmrøget sild lagt på smørsmurt rugbrød med en lækker
frisk æggeblomme, der er rund og gul som solen. Herpå drysses skarpt smagende
tilbehør som radiser, løg og purløg.
Arbejdstid: 20 min. 2 personer. Er du alene så halver
portionen.
#
2 friskrøgede sild
1 lille bundt purløg
25 g blødt smør
2 skiver groft rugbrød
4 grønne salatblade
lidt løgringe
6-8 radiser
salt og friskkværnet sort peber
2 friske æggeblommer
*
SKÆR hoved og hale af sildene.
Åbn sildene fra bugen, løsn rygbenet med to fingre fra halen
og løft det forsigtigt ud.
Skrab små ben væk med en lille kniv.
Læg fiskene med skindsiden opad og træk forsigtigt skindet
af fra haleenden.
Se eller føl, om de største ben er væk.
De mindste kan spises.
SNIT eller klip purløgene fint og rør 1 spsk af dem sammen
med smørret.
Smør det på rugbrødet.
LÆG salatblade og de rensede sild på brødet og pynt med
løgringe, radise-skiver og purløg.
Drys med lidt salt og friskkværnet peber og nyd med en frisk
æggeblomme.
TIP: Gudhjem-fiskerne var de første, der begyndte at ryge sild.
Om sommeren blev der røget sild i byens skorstene, og om vinteren røgede man
pølser. Det fortælles, at det var skotter på Christiansø, som lærte
bornholmerne at ryge deres sild. De var skotske krigsfanger og kunne ikke
undvære deres kippers. Kippers er letsaltede koldrøgede sild, hvorimod de
bornholmerrøgede sild er letsaltede og varmrøgede.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin