
 
Flødesauce til kogt
kød (Grundopskrift)
#
25 g smør 
2 spsk hvedemel 
4 dl suppe, evt. bouillon af terning 
1 dl piskefløde, eller cremefraiche
salt, hvid peber 
*
1. Smelt smørret i en kasserolle. 
Det må ikke brune. Kom melet i på en gang og rør kraftigt. 
2. Spæd med suppe, til saucen er jævn. 
Lad saucen koge 2-3 min. 
3. Rør fløden i og smag saucen til. 
Den kan serveres som den er eller tilsættes krydderier,
krydderurter eller andre smagsingredienser som vist herunder. 
 
Kaperssauce 
Smag en portion flødesauce til med 3 spsk små kapers (fra
glas) samt 1-2 tsk eddike eller citron- saft. 
Pas på at saucen ikke bliver for salt! 
 
Peberrodssauce 
En portion flødesauce smages til med friskreven peberrod,
citronsaft og evt. lidt sukker. 
Frisk peberrod smager bedre og kraftigere end færdigreven
peberrod i pose; men sidstnævnte kan naturligvis anvendes. 
 
Grønsagssauce 
Den lyse sauce kan også smages til med en puré af kogte
eller rå grønsager. 
Pureen bliver bedst, hvis den laves i en blender og
tilsættes lidt finthakket løg eller purløg. 
Hvis saucen bliver for tyk, kan den spædes med lidt suppe,
bouillon, vand eller vin. 
 

Oksekød med grønsagssauce smager dejligt både varmt og
koldt. Pynt tallerkenen med tomater. 
 
Kolde saucer til kogt
kød 
Du behøver ikke nødvendigvis give en varm sauce til det
kogte kød - uanset om det serveres friskkogt og varmt eller koldt den næste
dag. 
Du kan give en kold sauce ekstra karakter i form af
krydderier eller fyld. 
Smag dig frem til det, familien bedst kan lide - eller prøv
nogle af de følgende forslag. 
 

Grøn æggesauce
#
100 g
mayonnaise 
1 dl cremefraiche
1 hårdkogt æg 
1 tsk Dijon sennep 
1-2 tsk citronsaft 
salt og hvid peber 
1½ dl blandede, finthakkede krydderurter 
*
1. Rør mayonnaise og cremefraiche sammen, evt. mere cremefraiche
og mindre mayonnaise. 
2. Hak ægget fint og vend det i saucen, der smages til med
sennep, citronsaft samt salt og peber. 
3. Rør kryddergrønt i og lad saucen stå i køleskabet i 15
min, før den skal serveres. 
 
Madagascarsauce
#
2 spsk madagascar peber (grønne peberkorn) 
2 dl cremefraiche 
50 g mayonnaise 
1 bdt persille 
salt og peber fra kværn 
*
1. Mos halvdelen af de grønne pebre med en gaffel i en dyb
tallerken. 
2. Rør creme fraiche og mayonnaise i, sammen med pebermos og
de hele peberkorn. 
3. Hak persillen fint og vend den i. 
Smag til den. 
Lad saucen stå i køleskabet i 15 min., inden den serveres. 
 
Kold ostesauce med
nødder
#
100 g frisk flødeost 
1 lille (80 g) tatar ost (krydderost med hvidløg) 
1 dl hytteost 
mælk 
10-15 valnødder 
evt. citronsaft 
hvid peber 
*
1. Mos ostene sammen med en gaffel. 
Rør hytteosten i og tilsæt mælk, til konsistensen er som en
tyk sauce. 
2. Hak valnødderne fint og rør dem i. 
Smag saucen til med lidt citronsaft og hvid peber. 
 
Frossen
peberrodsfløde
#
2½ dl piskefløde 
1-3 spsk friskreven peberrod 
salt 
eddike eller citronsaft 
*
1. Pisk fløden stiv og rør peberroden i. 
Smag til med salt og eddike. 
Saucen skal smage kraftigt af peberrod, for lidt af smagen
går tabt ved frysning. 
2. Kom flødeskummet i en frysefast form og stil den i
fryseren, til den er stiv (ca. 2 timer). 
3. Stil formen i køleskabet ca. et kvarter før saucen skal
bruges.