Den ristede sandwich croque monsieur er franskmændenes mest kendte bidrag til sandwich-kunsten. Det er uklart, hvorfra navnet croque monsieur, som bogstavelig talt betyder "knas hr.", stammer, selvom det nu er ret indlysende, når man bider i den.
Den første sprøde bid af en croque monsieur blev efter sigende taget i 1910 på en cafe på Boulevard des Capuchines i Paris. Man kan stadig få den alle vegne i Paris, og for den sags skyld over hele verden. Selvom man nok skal bede om en toasted ham-and-cheese sandwich, hvis man er i England og USA. Det industrielle produkt, der herhjemme sælges under det falskt lokkende navn "Parisertoast", skal man derimod vare sig for. Hvis det altså er croque monsieur, man vil have.
1 skive tyk, god, kogt skinke
2-3 tynde skiver Gruyere eller Emmentholer type ost
2 skiver lyst fuldkornsbrød eller grahamsbrød
lidt smør
Smør brødet. Læg skinke og ost på. Klap sammen og steg det på begge sider i smør på panden, eller grill croque monsieuer'en i ovnen på begge sider, til osten begynder at smelte.
Med et spejlæg anbragt på toppen, er denne sandwich til fruen og hedder croque madame.
Nogle kan lide at komme fransk sennep mellem osten og skinken.
Croque monsieur er glimrende tilbehør til en grønsagssuppe.