Frikadellerne har
fået en skøn julesmag med appelsin og krydderier og friskt tilbehør med en
lækker rødkålssalat.
4-6 personer.
Arbejdstid: 1 time. Koge/stegetid: 25
min. Frikadellerne kan fryses
#
1 lille løg
1 æble
2 skiver lyst brød
100 g bacon
400 g hakket
svinekød
1 æg
1 økologisk appelsin
½ tsk revet
muskatnød
¼ tsk stødte
nelliker
¼ tsk stødt
allehånde salt og peber
smør og olie til
stegning
Rødkålssalat:
2½ dl drikkeklar
tranebærsaft
3 spsk rørsukker
200 g friske eller
frosne tranebær
2 spsk dijonsennep
2 spsk citronsaft
2-3 spsk balsamico
vineddike
2-3 spsk olie
salt og peber
1 lille rødkål (¾-1
kg)
50-75 g
græskarkerner eller valnøddekerner
*
Pil løget, og skær
det i kvarte.
Skræl æblet og skær
det i kvarte uden kernehus.
Skær skorpen af
brødet.
Hak løg, æble og
brød fint i en foodprocessor.
Skær bacon i meget
små stykker, og ælt dem sammen med kødet.
Tilsæt
løg/æbleblandingen og ægget.
Vask appelsinen, riv
skallen fint, og pres saften.
Rør skal og saft i
farsen sammen med krydderierne, og sæt farsen i køleskabet en halv times tid.
Giv tranebærsaft og
rørsukker et opkog, og tilsæt tranebær.
Kog det igennem i 3
min., hæld det over i en stor skål, og lad det køle af.
Tilsæt sennep, og
smag til med citronsaft, balsamico, olie, salt og peber.
Del rødkålen i kvarte,
og skær stokken ud.
Snit kålen fint brug
gerne en mandolin.
Vend kålen med
bærdressingen, og lad salaten trække i køleskabet i 8-24 timer (eller længere)
vend rundt i den et par gange undervejs.
Steg farsen til
20-24 små frikadeller på en varm pande med smør og olie.
Smag rødkålssalaten
til, anret i en skål, og drys med græskarkerner eller hakkede, ristede
valnøddekerner.
TIPS: Du kan stege
frikadellerne i god tid og lune dem med et par smørklatter i et ovnfast fad i
8-10 min. ved 180 °C
Du kan fylde salaten
i en stor fryse pose og lukke med en poselukker.
Så er det nemt at
vende og "massere" posen nogle gange i løbet af dagen.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin