Sakkuk kan vel næsten kaldes for Fanøs "national ret". Retten har været lavet gennem generationer og har været en stående festret ved bl.a. bryllupper.
Retten er en slags melbudding, hvortil man så spiste kød som fx. hamburgerryg, bov, nakke eller stribet flæsk.
Der findes en del forskellige opskrifter på Sakkuk. Denne er fra starten af 1800-tallet.
Sakkuk
250 g margarine
250 g bygmel
1 kop byggryn
3 æg
1 tsk salt
1 tsk sukker
7 ½ dl mælk
250 g hvedemel
Sauce:
1 stk letsaltet spæk.
Tilbehør:
2 kg letsaltet, kogt nakkekam eller hamburgerryg
Kogte kartofler
Lys og mørk sirup.
Øl med pind drikkes til (varmt hvidtøl med en god stor snaps)
Smelt margarinen og lad den løbe rundt i en buddingsform, inden den hældes i en røreskål.
Så er formen velsmurt.
De øvrige ingredienser blandes i en anden skål og røres til sidst sammen med den smeltede margarine under kraftig omrøring.
Hæld dejen i buddingsformen.
Kog Sakkuk'en i et vandbad i en stor gryde ca. 2 timer.
Imens tilberedes kødet.
Når Sakkuk'en er ved at være færdig, skæres det letsaltede spæk i små terninger og smeltes i en gryde, til spækterningerne er gyldne.
Fedtet er den sauce, der skal serveres til.
Buddingen tages forsigtigt ud af formen og sættes på et fad.
Kødet skæres i skiver.
Sakkuk, kød, spækterninger og sirup skal på tallerkenen samtidig.
Sakkuk stammer muligvis fra Holland, idet der oprindeligt var tale om en ret lavet i en pose. Tilsvarende finder man på Amager (Posegrød).
Se også Sakkuk sangen