
 
Sæt en nordisk gryderet med vildtkød på menuen, og nyd en
lækker øllebrød med frisk æblesorbet som dessert. 
 
Vildtgryde med urter
og kartoffelsne
Arbejdstid: 1 time. Stege-/kogetid: ca. 1 time. Fryseegnet.
4 personer 
#
500 g vildtsmåkød (fx hjortekød af bov) 
15 g smør 
1 spsk olie 
10 stk hel enebær 
5-6 tynde porrer 
500 g pastinakker 
salt og friskkværnet peber 
50 g tørrede svampe (fx kantareller eller Karljohan) 
2½ dl piskefløde 
2½ spsk hvedemel 
2 spsk citronsaft 
1 bundt persille 
 
Kartoffelsne: 
1½ kg melede kartofler 
50 g smør 
*
 
SKÆR kødet i terninger på 2-3 cm. 
Varm en tykbundet gryde med smør og olie, og brun kødet på
alle sider i gryden. 
Tilsæt groft knuste enebær. 
 
RENS porrerne, og skær dem i skiver. 
Skræl pastinakkerne, og skær dem i mindre stykker. 
Vend grønsagerne i gryden, og steg sammen med kødet i nogle
min. 
Krydr med salt og peber. 
 
TILSÆT 2 dl vand, og lad retten småsimre i ca. 1 time under
låg, til kødet er mørt. 
Rør jævnligt i gryden. 
 
LÆG svampene i blød i koldt vand i ca. 15 min. 
Kog dem med i gryden de sidste 5 min. af kogetiden. 
 
BLAND fløde og mel, og rør det i gryden. 
Lad retten koge i 4-5 min. under omrøring. 
Smag saucen til med citronsaft, salt og peber. 
 
KARTOFFELSNE: Skræl kartoflerne, og skær dem i mindre
stykker. 
Kog dem i ca. 20 min. i usaltet vand, til de er helt møre. 
Hæld kogevandet fra, og pres kartoflerne igennem en purésigte.
Tilsæt smør, og smag til med salt og peber. 
 
SKYL og hak persillen. 
Server vildtragouten med kartoffelsne, og drys med persille.
 

 
Øllebrød med
æblesorbet 
Arbejdstid: 30 min. Koge/indfrysningstid: ca. 30 min. 4
personer 
 
#
200 g fuldkornsrugbrød
½ liter vand 
1 øl (pilsner eller hvidtøl) 
50 g sukker 
skal af 1 økologisk citron 
 
Æblesorbet: 
500 g æbler 
75 g sukker 
1 dl vand 
2½ dl vand 
200 g sukker 
citronsaft 
Pynt: citronmelisse 
*
 
SKÆR brødet i terninger, og læg dem i en gryde. 
Hæld vandet over, så det akkurat dækker, og lad det trække i
mindst 1 time. 
 
SKRÆL og udkern æblerne, og skær dem i både. 
Kog æblerne med sukker og vand i ca. 10 min. 
Blend til mos, og afkøl. 
 
KOG vand med sukker, til det er opløst. 
Køl lagen af, og rør den sammen med den afkølede æblemos. 
Smag til med citronsaft, og kør sorbeten til cremet
konsistens i en ismaskine. 
 
RØR øl i det udblødte rugbrød, og kog ved svag varme i ca.
10 min. 
Pisk brødet ud i væsken, og kog under omrøring ved svag
varme. 
Konsistensen skal være som tyk suppe. 
Smag til med sukker og citronskal. 
 
SERVER øllebrøden med æblesorbet og pynt med citronmelisse.