Logo

- Stegeso - Römertopf - cocotte

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

 - Stegeso - Römertopf - cocotte

 

Den gode gamle madkunstner

Madlavning i lergryder er en af de allerældste tilberedningsformer. I en stegeso tilsættes retterne kun en minimal mængde væske, da der stort set ingen fordampning sker. På den måde bliver hverken smagsstof­fer, næringsstoffer eller vitaminer hældt ud i køkkenvasken sammen med kogevandet. I en stegeso kan man også tilberede så godt som alle retter skånsomt uden tilsætning af fedtstof - ideelt til diabetikere eller patienter med mave- eller leversygdomme. En stegeso fungerer på en ganske enkel måde: Den kommes i vand, og leret opsuger vandet. Til­beredningen sker ved relativt lave temperaturer. Det opsugede vand giver en ensartet fugtighed i gryden og forhindrer, at ingredienserne bliver tørre.

En stegeso er en rigtig madlavningsvirtuos, der kan næsten alt - lige fra kogning over stegning til bagning. I en stegeso er det simpelt at lave både sødt, og krydret, sart fjerkræ eller rustik lammesteg, og spæde grønsager bliver lige så vellykkede som robuste kål retter. På grund af den perfekte tilberedningsmetode beholder grønsager og kød deres egensmag og forbinder sig alligevel med aromaerne fra andre ingredi­enser. Da det hele sker i en gryde, næsten af sig selv, er madlavning i en stegeso meget nem. Når først fadet står i ovnen, kan man uden stress glæde sig til en læk­ker ret. Maden brænder ikke på, koger ikke over, og et par min for længe i ovnen ødelægger ikke retten.

 

Madopskrift billede

 

Den korrekte behandling

Forudsat at det sarte køkkenredskab behandles med nogen forsigtig­hed, har man glæde af den pragtfulde lergryde i mange år. Det vig­tigste er altid at sætte gryde og låg i koldt vand før brugen. Det kan man gøre enten i vasken eller i en lille plasticbalje. Stegesoen skal være fuldstændig dækket af vand i ca. 20 min (før første ibrugtagning mindst 30 min).

En stegeso tåler ikke kraftige temperatursvingninger. Så kan den revne. Hvis nogle af ingredienserne derfor først koges eller steges, bør de afkøles til stuetemperatur, før de kommes i den kolde gryde. Væske, der tilsættes før tilberedningen, skal også være kold. Under tilbered­ningen er det så lige omvendt: Kom kun varme ingredienser i den varme lergryde.

En stegeso sættes altid i en kold ovn. I en elektrisk ovn skruer man der­på blot op til den ønskede temperatur - det er det hele. Gasovne bli­ver væsentligt hurtigere varme. Her skruer man først op til det halve af tilberedningstemperaturen. Fem min senere lidt højere, så man efter ca. 10-15 min har den ønskede temperatur.

En stegeso opbevares bedst på et tørt og luftigt sted. En stegeso bryder sig ikke om indelukkede, fugtige kælderrum, og slet ikke om at være pakket i plasticfolie eller -pose. Så kan man risikere, at der dan­ner sig mug på den.

 

Madopskrift billede

Korrekt vedligeholdelse

Gå helst i gang umiddelbart efter tilberedningen: Gør stegesoen ren med varmt vand og en opvaskebørste. Man kan bruge nogle få dråber opvaskemiddel, men under ingen omstændigheder et skure­middel. Det vil sætte sig i lerets porer og gør sig ved næste tilbered­ning bemærket ved en ubehagelig bismag. Skyl eventuelt lergryden med eddikevand for at fjerne dårlig lugt og derefter igen i varmt vand. Lad den omhyggeligt tørre på enten viskestykke, køkkenrulle eller opvaskestativ.

 

Tips og tricks

Pas på! Låget er lige så varmt som underdelen. Brug altid grydelapper og anbring lergryden på et ovnfast underlag, hvor den ikke køler alt for hurtigt af. Et skærebræt af træ eller et tykt håndklæde er velegne­de. Kom aldrig varme ingredienser i den kolde lergryde! Og koge­væske, som skal hældes i den varme lergryde, bør først varmes op. Gå langsomt til værks hvad angår smagsstoffer. Start med at tilberede ret­ter uden alt for kraftige aromaer (hvidløg, krydderurter). Man risike­rer, at alt for dominerende smagsstoffer ikke kan neutraliseres ved ud­blødning i vand. Hvis man ofte anvender sin stegeso, kan man even­tuelt anskaffe sig to eksemplarer, en til det milde eller søde, og en til det stærke. Kun ved tilberedning af magert kød eller ved lang koge­tid er det nødvendigt at undersøge, om der skal tilsættes yderligere væske. Fedtmarmorerede kødstykker bliver ikke så hurtigt tørre, og ved kortere Tilberedningstider er væskemængden i lergryden som regel tilstrækkelig. Selv ved omhyggelig vedligeholdelse vil en stegeso efterhånden blive mørkere. Det ændrer ikke noget ved tilberednings­egenskaberne, men er helt normalt og betinget af det naturlige råmateriale.

 

Ikea forhandler en fremragende stegeso
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (63 stemmer)
Siden er blevet set 64.487 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Helstegt rødspætte/skrubbeEn god opskrift fra madABC - tidens kogebog med over 40.000 spændende madopskrifter, og...
• SoyabønnegrydeEn god opskrift fra madABC - tidens kogebog med over 40.000 spændende madopskrifter, og...
• Jæger-leverEn god opskrift fra madABC - tidens kogebog med over 40.000 spændende madopskrifter, og...
• Frugtsalat med hindbærEn god opskrift fra madABC - tidens kogebog med over 40.000 spændende madopskrifter, og...
Afstemning
Hvad spiser ud til morgenmad?





Afstemning
Hvad spiser du til frokost?




Afstemning
Hvilken ret spiser du mest til aftensmad?








Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1200202-12-2017 02:19:52 Christian Wiewdekamm
De første 10 gange man bruger en Römertopf så husk at fylde både bund og låg med vand og lad den trække mindst 12 timer med koldt vand. Når den bruges, så sæt den altid i kold ovn. Opskrift. Farmands kylling. En kylling 15-1800g optøet. Læg et lag frosne suppeurter i bunden at stegesoen. lidt salt og 2 dl. vand. Kyllingen gnides med et par fed hvidløg (de skal ikke igennem knuseren). Salt og pepper. Sæt den i kold ovn sæt temp. 200grader. Når temp. er nået beregn 1 time og et kvarter. Tag kyllingen ud og lad den hvile. Hæld al væske og grøntsager op i en kasserolle. Tag stavblenderen og blend indtil det er jævnt. Kom kulør i og sovsen er færdig. (hvis den er for tynd så jævn alm inden kulør. Serveres med kartofler og agurkesalat.
70108-01-2015 11:21:46 stine
Hej Jeg fik en julegave, og da jeg troede man blot kunne fylde bunden med vand i 10 min og lave kylling deri - nu er stegesoen brændt på, hvor der ikke var vand, hvordan gør jeg den helt rent igen ?
70223-01-2014 11:06:28 Christensen
Det var lige det jeg havde brug for atvide.
70316-03-2012 20:40:19 Søren Nordhausen
Lige hvad jeg ledte efter - 1000 tak! ;O)
70425-02-2012 21:35:34 Rune Frøding
Jeg sætter den i vandhanevarmt vand inden brug. Putter den gerne i en varm ovn. Putter varme ingredienser i den inden den kommer i ovnen. Hvis jeg ikke havde læst denne artikel, ville jeg ikke bekymre mig om det, som jeg har gjort i årevis! Godt min originale Römertoph aldrig har hørt om disse regler.
70510-01-2012 15:35:02 carl
Husk nu alle opskrifter med stegeso er i kold ovn
det fremgår faktisk ikke stegeso opskrifterne
70604-11-2011 12:13:56 hannelore brønding
Tak for en rigtig god indføring i Römertopfèns hemmeligheder!
mvh
hannelore brønding

Afstemning
Hvilken dessert foretrækker du?



Fortæl dine venner om os