Logo

Fyldt hvidkål med gremolata

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Fyldt hvidkål med gremolata

Husmandskost anno 1902. En omstændig ret, men dine gæster vil værdsætte din omsorg for dem. Er man ikke til spektakulære retter som denne, kan den i en håndevending ændres til kåldolmere, så ryger tilberedningstiden fra ca. 2 1/2 time til ca. 1/2 time. 


1 hvidkål (ca. 3 1/2 kg)
2 skiver lyst brød uden skorpe
2 guldøl
1 spsk fennikelfrø
1 spsk korianderfrø
1/2 kg hakket kalvekød
1 æg
3 fed hakket hvidløg
1 gul peberfrugt i små tern
12 soltørrede tomater i små tern
Blade af 4 kviste timian
2 spsk olivenolie
Krafturter fx 1 løg, 1/2 selleri og 1 gulerod, 4 kviste timian, 1 laurbærblad
3 dl vand eller bouillon
Saft af 1 citron
1 spsk majsstivelse

Tilbehør: Brød


Gremolata:
2 dl fintsnittet persille
1 fed finthakket hvidløg
1 spsk fintrevet skal af usprøjtet citron

Skær en tyk skive af hvidkålen fra rodenden og gem den.

Udhul kålen så den kan rumme ca. 1 liter.

Brug kniv, ske og gerne et kartoffelbor til opgaven.

Drys kålhovedet med lidt salt indvendigt.

Gem den ’udgravede’ kål til råkost til næste dag.
Udblød brødet i den ene øl.

Rist fennikelfrø og korianderfrø på en ren og tør pande 10 sek. hver.
Rør kødet med 2 tsk. salt.

Rør ægget i.

Knug brødet for øl (gem øllet) og rør det i farsen sammen med hvidløg, peberfrugt, soltørrede tomater, timian, 1 tsk peber og halvdelen af de ristede krydderier.

Fyld farsen i kålhovedet, læg "låget" på og vikl bomuldsgarn om det fyldte hvidkålshoved.

Steg krafturterne i en stor gryde i olie til de har taget lidt farve.

Tag dem op og brun så kålhovedet på alle sider.

Hæld krafturter, resten af de ristede krydderier, øl, bouillon og lidt salt ved og lad kålhovedet braisere ved jævn varme i ca. 2 timer under låg.

Vend det flere gange undervejs.
Tag kålhovedet op og kasser krafturterne.

Kog ’braiseringslagen’ lidt ind og smag den til med citronsaft, sukker, salt og peber.

Jævn den med majsstivelse udrørt i koldt vand.

Bland persille, hvidløg og citronskal til gremolataen.

Server kålhovedet på et stort fad overhældt med sauce og gremolata.
Spis brød til.


Tips: Vil du give kålen en gylden overflade, kan kålhovedet sættes i en 220°C varm ovn 20 min. inden servering. (Obs - hvidkålen udhules og bruges ikke).

Grønsager pr. person: ca. 250 g

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.086 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Fersk kalkuncuvetteEn god opskrift fra madABC - tidens kogebog med over 40.000 spændende madopskrifter, og...
• Pasta med ost i ovn. Lækker pastaret i ovn med to slags ost i form af feta og revet cheddar eller...
• Linseragout - i trykkogerEn god opskrift fra madABC - tidens kogebog med over 40.000 spændende madopskrifter, og...
• Kefir-Is med grøn mousseEn god opskrift fra madABC - tidens kogebog med over 40.000 spændende madopskrifter, og...
Afstemning
Hvad spiser ud til morgenmad?





Afstemning
Hvad spiser du til frokost?




Afstemning
Hvilken ret spiser du mest til aftensmad?








Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken dessert foretrækker du?



Fortæl dine venner om os