Både store og små
elsker hjemmebagte fastelavnsboller - her har vi bagt to varianter af samme
dej.
Forrest til venstre
på fadet er fastelavnsboller med syltetøj, og til højre er fastelavnsboller med
rosiner og pyntet med chokoladeknapper.
Arbejdstid: 20 min.
Hævetid: 1 time Bagetid: ca. 15 min. Fryseegnet
10 boller med
rosiner eller 8 store med syltetøj.
Dej:
50 g gær
2 dl mælk
1 æg (sammenpisket)
125 g smør (smeltet)
2 spsk sukker
ca. 325 g hvedemel
Fyld:
75 g rosiner eller
ca. 5 spsk syltetøj
Glasur:
2 dl flormelis
1-2 spsk
pasteuriseret æggehvide eller vand
Evt. 1 pose små
økologiske chokoladepastiller eller anden slik
Pynt: sole af papir
*
Rør gær ud i lidt af
mælken.
Tilsæt resten af
mælken, æg, smeltet smør og sukker.
Ælt dejen godt.
Den skal være lidt
blød.
Læg et fugtigt
viskestykke over skålen, og lad dejen hæve et lunt sted til dobbelt størrelse
ca. 45 min.
Boller med rosiner:
tilsæt rosiner, form 10 boller, og sæt dem på bagepapir på bageplade.
Boller med syltetøj:
form 8 boller. Tryk et hul i midten af bollerne med tommelfingeren.
Sæt ca. 2 tsk
syltetøj i hver.
Lad bollerne
efterhæve ca. 20 min.
Bag dem i midten af
ovnen ved 225 °C ca. 15 min.
Bollerne er færdige,
når de er gyldne og lyder hule, når man banker på dem i bunden.
Lad bollerne afkøle
på bagerist.
Rør glasuren af
flormelis og æggehvide eller vand, til den er tyktflydende.
Sæt en klat på
bollerne og drys med slik.
Bollerne kan pyntes
med glasur i et mønster.
Kom glasuren i en
madplastpose med et lille hul i hjørnet og pres glasuren ud.
Sæt evt. sole af
papir i bollerne som pynt.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin