Rosenbrød
er en vaskeægte dansk bagerkage. Det søde brød er pyntet med et tykt lag glasur
smagt til med rosenvand.
1
brød/12 skiver. Arbejdstid: 30 min. Hævetid: 1½ time. Bagetid: ca. 25 min.
Fryseegnet uden glasur
#
Dej:
325
g hvedemel (evt. økologisk kagemel fra Skærtoft Mølle)
1 tsk
stødt kardemomme
150
g smør
25
g sukker
1 æg
1 dl
mælk
25 g
gær
½ tsk
økologisk citronskal
Glasur:
200
g flormelis
evt.
1-2 spsk rosenvand
ca.
1 spsk vand
Pynt:
rosenblade
(kronblade fra usprøjtede haveroser eller hybenroser)
*
Bland
mel med kardemomme, og smuldr det med små stykker koldt smør, evt. i en
foodprocessor.
Tilsæt
sukker.
Pisk
æg og mælk sammen, og smuldr gæren heri.
Tilsæt
fintrevet citronskal.
Bland
det sammen med melblandingen, og ælt dejen godt.
Lad
den hæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time.
Rul
dejen ud til et rektangel på 30x12 cm på et meldrysset bord.
Læg
dejen på en bageplade med bagepapir.
Lad
kagen efterhæve tildækket i ca. 30 min.
Bag
kagen ved 200 °C i ca. 25 min., til den er gennembagt.
Afkøl
kagen lidt.
Rør
en glasur af flormelis og evt. rosenvand og vand, til cremet konsistens.
Smør
glasuren i et jævnt lag på hele kagens overflade.
Skær
den ud til ca. 12 aflange rosenbrød.
Drys
med friske rosenblade.
TIPS:
Lav selv rosenvand: Hak 1 dl usprøjtede rosenblade brug evt. en foodprocessor.
Hæld
dem i et sylteglas, og overhæld dem med 2 dl kogende vand.
Læg
et låg over, og lad blandingen trække natten over.
Si
væsken, og den er klar til brug.
TIPS:
Rosenvand er en fortyndet opløsning af rosenolie i vand. Det bruges ofte i
konditorvarer i det indiske og tyrkiske køkken og kan købes i velassorterede
supermarkeder eller etniske grønthandlere.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin