Sæt noget smukt og sommerligt frokost på bordet, måske til Pinsefrokosten.
Du kan gøre alt klar i forvejen, og selv sidde med ved bordet.
8 kager. Arbejdstid: 1½ time. Køletid:
mindst 2 timer
#
Bund:
200 g fuldkorns digestive kiks
2 spsk farin
75 g smeltet smør
Fyld:
5 blade husblas
150 g rabarber
1 dl vand
75 g sukker
1 stang vanilje
50 g sukker
1 citron [øko]
250 g mascarpone
200 g flødeost naturel
3 æggehvider (evt. pasteuriserede)
3 spsk sukker
Pynt:
350 g rabarberstilke
3 dl vand
3 spsk citronsaft
150 g sukker
*
Knus kiksene (brug evt. en foodprocessor), og bland dem
grundigt med farin og smeltet smør.
Pres massen ud i bunden af en springform (26 cm).
Sæt den i køleskabet.
Læg husblassen i blød i en skål med koldt vand.
Rens rabarberne, skær dem i mindre stykker, og kog dem med
vand og sukker i 5 min.
Si saften over i en skål.
Knug vandet af husblassen, og smelt den i den varme
rabarbersaft.
Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og mos dem sammen med
sukker og fintrevet citronskal.
Pisk mascarpone og flødeost sammen med vanilje/citronsukkeret,
og pisk rabarbersaften i.
Pisk æggehviderne stive med sukker, og vend dem i cremen.
Hæld cremen i formen, og sæt den tilbage i køleskabet i
mindst 2 timer.
Rens rabarberstilkene, og "skræl" dem i lange bånd
med en kartoffelskræller eller en kniv - de skal være ca. 2 mm tykke.
Kog en lage af vand, citronsaft og sukker, og kog 2-3
rabarberbånd i lagen ad gangen i 20-30 sekunder.
Dryp dem af på et rent viskestykke eller køkkenrulle.
Skær kagen løs kanten rundt, og åben formen.
Udstik til 8 portionskager med en rund udstikker på ca. 7
cm.
Dæk kagerne med rabarberbånd på toppen, og klip dem til, så
de går lidt ned ad kanten.
Læg derefter bånd rundt om kanten.
Pensl rabarberne med den resterende sukkerlage, og sæt
kagerne i køleskabet indtil servering.
• Tips: Hvis dine rabarber er meget blege, kan du farve sukkerlagen
med lidt rødbedesaft eller frugtfarve, inden du koger de tynde rabarberbånd.
• Tips: Den nemme og hurtige version:
Rens og snit alle rabarberne (500 g), og bland dem med 150 g
sukker i en bredbundet gryde.
Varm forsigtigt op under omrøring, og lad dem simre i ca. 5
min., til de er akkurat møre.
Bred dem ud på et fad, og køl af.
Lav kikseblandingen, og fordel den i 8 portionsglas fx små
sylteglas.
Pisk cremen sammen (uden rabarbersaft, husblas og æggehvider),
og fordel den i glassene.
Top op med rabarberkompot.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin