
 
6 personer
Grundis: 
¾ liter fløde 13% 
150 g flormelis (ca. 3 dl) 
6 æggeblommer (str. mellem) evt.pasteuriserede 
Basilikumis: 
3 dl friske basilikumblade 
1 spsk fintrevet citronskal 
2 spsk friskpresset citronsaft 
2 spsk friskpresset limesaft 
Vaniljeis: 
1 ½ spsk flormelis 
korn fra 1 ½ stang vanilje 
2 dl piskefløde 
Mandelbrud (2 stk): 
75 g smør 
125 g smuttede, finthakkede mandler 
75 g flormelis (ca. 1 ½ dl) 
½ spsk hvedemel 
1 ½ spsk piskefløde 
Appelsinsirup
100 g sukker (ca. 11/4 dl) 
½ dl vand 
½ vaniljestang 
1 dl friskpresset appelsinsaft 
Pynt: guldstøv 
Bagetid: ca. 6 min. ved 200° 
Grundis: Bring fløde og flormelis i kog i en tykbundet gryde. Kog blandingen ved svag varme og under omrøring i ca. 1 min. Tag gryden af varmen. Pisk æggeblommerne let sammen. Pisk ca. 3 dl af den varme fløde i æggeblommerne. Hæld det tilbage i gryden. Varm blandingen ved svag varme og under omrøring i ca. ½ min. eller til den bliver en anelse tykkere. Må ikke koge. Lad grundisen køle af. 
Basilikumis: Hæld halvdelen af grundisen i et blenderglas og tilsæt basilikumblade, citronskal, citron- og limesaft. Blend ved hurtigste hastighed i ca. 15 sek. Kom blandingen i en metalform (ca. 1 liter). Dæk formen med alufolie og frys blandingen til is, mindst 12 timer. Rør 4-5 gange under indfrysningen. 
Vaniljeis: Bland flormelis og vaniljekorn sammen og vend det i resten af grundisen. Pisk fløden til skum og vend det i. Kom blandingen i en metalform (ca. 1 liter). Dæk formen med alufolie og frys blandingen til is, mindst 12 timer. Rør 4-5 gange under indfrysningen. 
Mandelbrud: Smelt smørret l en gryde ved kraffig varme, men uden at det bruner. Tilsæt mandler, flormelis, hvedemel og piskefløde og bring det i kog ved jævn varme og under omrøring. Tag gryden af varmen. Tegn en firkant (ca. 20 x 24 cm) på et stykke bagepapir. Læg det på en plade og bag mandelkagen midt i ovnen. Lad kagen køle af på bagepapiret på en bagerist. Bag den anden mandelkage på samme måde.
Appelsinsirup: Kom sukker og vand i en tykbundet gryde. Lad det koge ved svag varme, uden omrøring og under låg, i ca. 25 min. eller til det bliver svagt gyldent. Flæk den halve vaniljestang og rør den i sammen med appelsinsaften. Lad blandingen koge, stadig ved svag varme, uden omrøring og under låg i ca. 20 min. Fjern vaniljestangen. 
Stil de 2 slags is i køleskabet ca. ½ time før serveringen.
Ved serveringen: Anret 2 kugler af hver slags is på tallerkener. Bræk mandelkagerne i brud og stil dem op ad isen. Hæld den afkølede appelsinsirup i kanten af tallerkenerne og pynt med guldstøv. Server straks. 
Genveje: Mandelbrud kan opbevares i kagedåse i ca. en uge. Appelsinsirup kan opbevares i køleskab i ca. en uge. Isen kan kugles op dagen før og stilles tildækket i fryseren. Sæt isen på køl ca. 15 min. før serveringen. 
-