400 g oksehakkekød (gerne af tykkam) 
200 g lammehakkekød, ikke for magert 
1-2 fed hvidløg
et par spsk  hakket persille
salt, peber
Olie til pensling eller stegning. 
Tilbehør:
hakkede løg
landbrød.
Den klassiske peberfrugtpuré Ajvar (se herunder).
 
1. Bland okse- og lammehakkekød godt. 
Knus saften af hvidløgene i. 
Bland salt, peber og persille i. Der skal ikke væske i cevapcici.
 
2. Form tommelfingerlange og -tykke frikadeller. 
Steg dem sprøde i olie på panden eller pensl dem med olie og grill dem, lettest og flottest på små portionsspid med 4-5 på af slagsen.
 
3. Spis hakket løg, landbrød og Ajvar til.
 
Ajvar: 
300 g syltet rød peberfrugt (fås på glas) pureres eller blendes og tilsættes 3-4 hakkede, syltede perleløg og 1-1 ½ tsk  rosenpaprika.
Lidt hvidløg kan presses i. 
Ajvar holder et par uger tildækket i køleskab. 
Det puster iøvrigt liv i mange hverdagslige kødretter.